Главоболието е най-честото неврологично усложнение на грипа, коментира д-р Стратина Стратиева, част от екипа на Клиника по нервни болести на ВМА.

Медиците отчитат спад в заболелите от COVID-19, който беше доминиращият вирус през последните 3 години, и повишаване случаите на грип, съобщиха от болничното заведение.

Ангел Кунчев с последна информация за заболеваемостта от грип у нас

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което протича със силна отпадналост, повишена температура, кашлица, главоболие, болки в мускулите. Характерни са бързата прогресия на симптомите, в рамките на няколко часа и отзвучаването им за около 5-7 дни.

Профилактиката включва избягване струпването на голям брой хора в затворени помещения, редовна вентилация, хигиена на ръцете, прием на витамини, предимно от групата С и витамин Д през зимните месеци, за поддържане на имунните функции на организма.

Поставянето на противогрипна ваксина е силно препоръчително при високорисковите групи – имунокомпрометирани пациенти, онкологично болни, провеждащи химио и лъчетерапия, бременни, особено във втори и трети триместър, пациенти в напреднала възраст с хронични заболявания и други.

Грипният вирус е невротропен. Това означава, че има способността да навлиза в централната и периферната нервна система, да се размножава там и да уврежда техните структури. Неврологичните усложнение при грип са до 3% и са по-чести при деца, коментира д-р Стратиева.

Най-честото неврологично усложнение на грипа е главоболието. Обикновено е силно, не се влияе от прием на аналгетици и се локализира зад/в очите или в областта на челото. Причинява се от повишено вътречерепно налягане.

Главоболието може да е съпроводено от гадене, повръщане и световъртеж. При ангажиране на мозъчните обвивки – менингите се развиват фото и фонофобия (дразнене от светлина и шум), пояснява още специалистът.

Здравните власти обявиха къде има най-много болни с грип

По думите й, едни от най-тежките и опасни усложнения на грипа са менингитът (възпалението на обвивките на главния и гръбначния мозък), енцефалитът (възпалението на мозъчния паренхим) и менингоенцефалитът (комбинация от тях).

Сериозно и потенциално застрашаващо живота неврологично усложнение на грипа е синдромът на Гилен-Баре – остра, автоимунна, демиелинизираща миелополирадикулоневропатия, със засягане на гръбначния мозък и обвивките на периферните нерви. Други чести неврологични усложнения са мононевритите, парезите на черепно-мозъчните нерви, мускулни възпаления – миозитите и др.

Менингитите протичат с главоболие, болки в гърлото, силна отпадналост, повръщане, болки по мускулите, понякога и промени в съзнанието – делир.  

Грип А е сезонна инфекция, която може да протече както леко, така и със значителни увреждания от страна на целия организъм. Определящи фактори за протичането са имунният отговор на пациента и наличието на придружаващи заболявания. Противоепидемичните мерки – спазване на дистанция от пациенти със симптоми на вирусно заболяване, лична хигиена, избягване струпването на голям брой хора в затворени помещения, адекватна вентилация, са мерки, които ограничават разпространението на вируса.

Грипният вирус може да протече с усложнения от всички органи и системи, но неврологичните усложнения са едни от най-честите. Ето защо, при такива съмнения, е необходимо провеждането на консултация с невролог, с цел тяхното диагностициране, своевременно лечение и възстановяване, категорична е д-р Стратиева.