Неуспелият кандидат-кмет на ГЕРБ за Шумен подаде оставка като областен управител
Неуспелият кандидат-кмет на ГЕРБ за Шумен подаде оставка като областен управител / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Областният управител на Шумен Димитър Александров подаде оставка. Александров бе номиниран от управлаващата партия ГЕРБ за кандидат за кмет. По време на пресконференция по-рано през деня той заяви, че е приел губернаторския пост, за да натрупа административен опит преди евентуално да стане кмет на града.

„Станах областен управител с единствена цел - кандидатурата ми за кмет", поясни той, допълвайки, че е свършил полезни неща като губернатор. Александров не коментира резултатите от местните избори, но благодари на всички, които са подкрепили кандидатурата му.

„Всяко зло за добро, смятам че логиката ми е много здрава и така трябва да бъде", каза Александров. На въпрос какво ще е бъдещето му в политиката, той отговори, че не иска да гледа много напред в бъдещето. „В политиката съм, защото тя за 20 години стана за някой поминък и прехрана, аз не съм политически кърлеж", обясни още той. По думите му, ще продължи да помага на партията с каквото може, но ще бъде дистанциран.

Областният лидер на ГЕРБ в Шумен проф. Добрин Добрев заяви, че много съжалява за случилото се. Той допълни, че партията все още не е обмисляла кой да наследи Александров на поста.

Проф. Добрев обясни, че може би има грешки в предизборната кампания на ГЕРБ - Шумен, но не посочи ясно дали ръководството смята, че тя е грешно проведена. Той анализира, че Александров е получил няколко хиляди гласа повече от кандидата за кмет на Шумен на ГЕРБ на предходните местни избори. По думите му, данните от протоколите от секциите показват, че Красимир Костов е получил резултата си, благодарение на някои секции в покрайнините на града и големи села от общината. „Там компактно и целенасочено е гласувано за кандидата на БСП, а са подкрепени други листи за съветници", обясни проф. Добрев. Този начин на гласуване той тълкува като подкрепа на една политическа сила към друга.

С оглед на разпределението на мандатите в шуменския местен парламент (16 - БСП, 16 - ГЕРБ, 4 - ДПС, 2 - „Коалиция демократи за Десетият град", 2 - „Атака" и 1 - НДСВ) проф. Добрев вметна, че предстоят интересни дни. „Ние няма да влизаме в пазарлъци с никого и няма да предлагаме кандидат за председател на общинския съвет", допълни той. По думите му, от ГЕРБ няма да правят никакви компромиси и ще продължат да говорят открито за проблемите на града.

Досегашният кмет на Шумен Красимир Костов, който бе кандидат на БСП в местния вот, спечели втори мандат още на първи тур.