Столични ветеринари спасиха бебе камила.

Малкият Коко е роден в България преди 2 месеца. Майката е пристигнала у нас легално и с всички необходими документи, но никой не е предполагал, че е бременна. И така преди 60 дни на бял свят идва Коко.
 

камилата Коко
БГНЕС


Преди десетина дни камилче престава да яде и да се движи, има агонални движения.

В неделя по спешност Коко пристига в София в критично състояние, което се влошава в понеделник. Лекарите от ветеринарната клиника успяват да го стабилизират и насрочват операция за следващия ден. Оказва се, че животинчето има проблем с уринарната система. Той е спасено след извършена ендоскопска операция.

Днес Коко вече е на крака и изписан в добро състояние.
 

камилата Коко
БГНЕС


„Наистина, имаме необичаен домашен любимец. Бебето камилче постъпи при нас, имаше признаци на болки, т.е. постоянно издаваше звук и се опитваше да ни каже, че има болка и дискомфорт. Първоначалните ми насоки бяха към това, че може би има проблем с храносмилателна система, тъй като хората, които се грижат за него казаха, че е яло от храната на майката“, заяви д-р Мирослав Генов.

Той обясни, че камилите са преживни животни със сложен стомах, т.е. преди стомаха има разширения, които се наричат предстомашия.

„Първоначално предположение беше, че има някакво запушване в едно от предстомашията, което е много характерно за тези животни, въпреки че това не е обект на ежедневната ни работа. Консултирахме се с наши колеги, които имат малко повече опит с подобен тип животни и преживни животни. Поставихме му централен венозен катетър на вратлето на една голяма вена, от която може да взимаме кръв и да вливаме системи“, заяви ветеринарният медик.

От наблюдението става ясно, че камилчето не може да ходи по малка нужда, което е жизненоважна функция. „Направихме една пункция на пикочния мехур през коремната стена. Източихме урината, ендоскопски подходихме, опитахме да огледаме уретрата, пениса, препуциума и се оказа, че не може да проникнем по никакъв начин в уринарната система, което наложи операция, която аз съм правил много пъти при кучето и котката, но за пръв път правя на камила“, разказа д-р Генов.

В крайна сметка лекарите правят отвор, през който Коко може да извършва физиологичните си нужди.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС