Нарушавани са правата на децата в Дома за умствено изостанали в Берковица
Нарушавани са правата на децата в Дома за умствено изостанали в Берковица / снимка: Sofia Photo Agency

В случай че задължителните предписания от настоящата проверка на Дома за деца с умствена изостаналост в Берковица не дадат резултат, ще подам сигнал до прокуратурата, както съм го правила многократно и не само за този дом. Това каза председателят на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан в „Пропаганда” по Дарик по повод проверката на оглавяваната от нея институция в дома по сигнал, подаден от екипа на предаването. В доклада от проверката, който ще бъде официално представен в понеделник, са констатирани редица нередности.

За съжаление, до този момент няма ефект от нашите предписания, каза Местан и допълни: „До момента, в който няма обвързване на даваните от нас задължителни предписания с някакви санкции, които да се налагат именно от органа, който дава предписания, смятам, че нещата ще продължат да се въртят в този омагьосан кръг." Ето какви са някои от нередностите описани в доклада:

Допуснати са нарушения на правата на децата от Дома за деца с умствена изостаналост в Берковица съгласно чл. 34 от Конвенцията за правата на детето на ООН, които се изразяват в сексуално посегателство и експлоатация на деца от институцията от страна на външни лица. Второ, допуснати са нарушения на правата на детето съгласно чл.39 от Конвенцията поради липсата на предприета адекватна психологическа работа с децата, които са станали жертва на сексуално насилие с цел тяхното физическо и психическо възстановяване, защото ние сме имали сигнали за този дом и в предишни периоди, не само след вашия сигнал. Има деца, които са били премествани от този дом в социално-психологически интернат, за които няма предприети адекватни действия за възстановяване. Освен това са допуснати нарушения на правата на детето за закрила от физическо насилие, което е упражнявано от страна на възпитатели от дома, в това число и ползване на методи на възпитание, които уронват престижа и достойнстовото на децата.