Така ще се прецени адекватната мярка за заподозрения извършител
След бурната обществена и политическа реакция - прокуратурата в Стара Загора се задейства по случая с нарязаното с макетно ножче младо момиче.

Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче, направени са ѝ 400 шева

Със заповед на административния ръководител на Районна прокуратура – Стара Загора е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г.Г., на 26 г.  На 28 юни 2023 г. той е бил привлечен като обвиняем за  престъпление по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора е причинил средна телесна повреда на 18-годишната.

Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието. С оглед на това е създаден екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора, които да предприемат действия по ускоряване на разследването.

Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък  срок.

Правосъдният министър призова за пълно и обективно разследване на случая с момичето от Стара Загора

След изготвяне на допълнително назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.  

При наличие на постъпили сигнали и за други деяния, касаещи противозаконни прояви на Г.Г., по тях ще започне незабавно разследване.

Обезобразеното 18-годишното момиче е с 400 шева и е безмълвно от месец, обявиха нейните родители. Окръжният съдия по въззивното частно наказатателно дело е Татяна Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора. Тя е намерила причиненото обезобразяване на момичето за "лека телесна повреда“.

 Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода.

Причината е, че според съдебномедицинската експертиза на момичето е причинена лека телесна повреда, а не средна телесна повреда - "на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда". При тези случаи законът указва, че пострадалият може да заведе частно дело срещу извършителя, който обаче не подлежи на налагане на мярка за неотклонение. Съдебният състав на окръжния съд обяснява, че мярка за неотклонение може да бъде взета от съда спрямо обвиняемия само в рамките на наказателно преследване, което се води от държавното обвинение.

Прокуратурата с подробности по случая с мъжа, обезобразил приятелката си с макетно ножче

По-рано днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви във Фейсбук пълна подкрепа за пострадалото момиче. "Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция!", написа той.