/ БГНЕС, архив
Червените дават мандат на Манолова да иска касиране на вота, тя няма да прави своя партия
Линч на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов готвят социалистите на следизборния пленум на червените в събота. Загрявката започнала още днес на заседанието на изпълнителното бюро на партията, на което бе подкрепено предложението на Корнелия Нинова

да се даде мандат на Мая Манолова да иска касиране на кметския вот в София. Това станало, след като Паргов се заклел пред своите, че Манолова не възнамерява да прави своя партия, научи DarikNews.

Нинова не съжалява за кандидатурата на Манолова, пожела й успех и в нов проект

На заседанието на ИБ лидерът на БСП-София е бил атакуван заради безпринципната колаборация със столичните десни. Кой му е дал пълномощно да се договаря с градското дясно, в лицето на Христо Иванов, за подкрепа на кандидатите на "Демократична България", попитали Паргов. Атаката подхванали Георги Свиленски и Кирил Добрев.

Това се готвят да го питат и редица скандализирани членове на Националния съвет на БСП, след като от изборните резултати се видя, че левите избиратели под строй са пуснали бюлетини за районните кметове на "Демократична България", и то напразно.

Бившият шеф на предизборния щаб Свиленски изказал възмущението си, че БСП-София влиза в подобни тайни договорки с десните в София за трети пореден път. Подчертано било обаче, че никога това не се е демонстрирало толкова безцеремонно, пред очите на всички, като сега. Същото червено-синьо сътрудничество беше налице и на предишния местен вот, през 2015 г., когато имаше скрити договорки с тогавашните лица на Реформаторския блок, част от които отидоха в ДБ. Паргов оставил въпросите без отговор.

Корнелия Нинова също не се намесила, само слушала разправията между другари. От първия ден на кампанията соцлидерката бе заявила, че отговорност за вота и номинациите носят местните структури, в това число и в столицата. Предшественикът на Паргов начело на БСП-София Румен Овчаров пък изцяло споделял недоволството на ИБ от безпринципното сътрудничество между леви и десни на втория тур в столицата, което на всичкото отгоре не се увенча с успех.

СДС: ДСБ изневери на създателя си Костов, заедно с БСП избра районните кметове на ДБ

Истинският сблъсък между двата отбора в столетницата се очаква да се случи в събота, когато вътрешната опозиция се готви да се нареди до Паргов и да защити неговата стратегия за победа на Манолова - всички да се съюзят срещу ГЕРБ. Сценарият му претърпя провал, тъй като социалистите гласуваха за десните районни кметове, но десните не върнаха жеста там, където имаше червени кандидати и всички заедно не успяха да осуетят новия мандат на досегашния кмет Йорданка Фандъкова.

"Демократична България": Голямата промяна не се случи