/ БГНЕС
Соцлидерката се похвали с 61 червени кметове, от които четирима на областните градове Русе, Перник, Разград и Благоевград
БСП затвърждава тенденциите от последните три години към повишаване на резултата си, удвоява присъствието си в местната власт, има общо 61 кметове след 26 спечелени балотажа в неделя. ГЕРБ ерозира, промяната е започнала и необратима. Това отчете соцлидерът Корнелия Нинова на първата пресконференция на столетницата след изборната нощ и развръзката от втория тур.

В този контекст тя определи като чувство за хумор изказването на Борислав Гуцанов от разцепената соцорганизация във Варна, който в нощта на вота заяви, че лидерката на БСП трябва да си подаде оставката.

Нинова подреди до себе си в залата на "Позитано" 20 повечето от кметовете на БСП, като от двете си страни се обгради с четиримата градоначалници на областните градове, които БСП спечели на отминалия вот - Денчо Бояджиев, бивш депутат и кмет на Разград, с нов мандат, кметовете на Перник и Русе Станислав Владимиров и Пенчо Милков, също бивши депутати, както и бившия шеф на ДАНС в Благоевград - Румен Томов, който беше независим, но получи подкрепата на социалистите.

Мая Манолова пък показала, че алтернатива на управлението в София има, но има и купен вот.  Според Нинова има основание за касиране на вота за столичен кмет, като соцлидерката възнамерява да предложи на заседание на ИБ на БСП утре да подкрепят Мая Манолова в това начинание. Нинова призна, че на първия тур соцорганизацията в столицата не е била докрай мобилизирана, за да подкрепи Манолова, като са останали едни 30% резерв. Соцлидерката очаква новите разбивки от балотажа, за да види дали социалистите в София са се мобилизирали докрай на втория тур.

По повод даването на пресконференции в един и същи час, но поотделно, Нинова подчерта, че БСП е само една от партиите, подкрепили Манолова, тя е поискала да бъде независим кандидат и има право сама да си отчете кампанията, резултата, постигнатото и непостигнатото. БСП пък ще го направи на ниво градска организация и пленум на Националния съвет, който се очаква още през този уикенд.

"Уважавам решението й. Всеки има право да избере своя политически път. Пожелавам й успех, каквото и да реши да прави", заяви Нинова по адрес на бъдещето на Манолова и евентуално начало на нова политическа кариера.

Нинова отчете още, че срещу единия лев субсидия на БСП управляващите са хвърлили милиони. "МВР обслужваше властта. Купените гласове изкривиха вота. Страхът от загубата ги накара да направят най-купената и най-компроматна кампания", заключи Нинова. Тя определи като закъсняла анонсираната среща от президента по недостатъците в Изборния кодекс, но също потвърди, че БСП ще участва в нея и ще повтори старите си предложения, сред които и това за машинния вот.