/ БГНЕС
Окончателно след двата тура на местните избори 2019: ГЕРБ ще управлява в 17 областни града, БСП в 4, ДПС - в един. Останалите 5 областни центъра ще се управляват от кандидати, подкрепени от местни коалиции.

На първи тур кандидатите на ГЕРБ и подкрепените на местно ниво излязоха победители в 8 града - Враца, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Хасково, както и Монтана и Кюстендил. След втория тур ГЕРБ получи властта и във Варна, Ловеч, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, София, Търговище и Шумен

Общо след двата тура БСП спечели в Перник, Разград, Русе и Благоевград, където подкрепя независимия кандидат, който победи. ДПС запази властта в Кърджали още след първия тур. В кметския стол в останалите 5 областни центъра сядат кандидати на местни коалиции и независими. 

Новите кметове: Окончателни резултати при 100% обработени протоколи

В Централната избирателна комисия (ЦИК) продължават да пристигат изборните книжа от Общинските избирателни комисии, съобщи говорителят на комисията Таня Стоева. Към момента са приети протоколите на 66 ОИК, предстои да бъде направена повторна проверка. Първата комисия е пристигнала в ЦИК в полунощ и тя е била от Божурище.

Протоколите си тази нощ са предали още Общинските избирателни комисии от Силистра, Търговище, Балчик, за което от ЦИК им благодариха. В тези протоколи от ОИК няма грешки, но протоколите от СИК в зависимост от постъпката и обработването им от "Информационно обслужване" се качват на интернет страницата на ЦИК, уточни Цанева.

По-късно ЦИК ще обяви и окончателната изборна активност от вота на втория тур на местните избори. Последните данни са от 15.30 ч., когато тя беше - 35,8%. Това означава, че от 3 996 304 с право да гласуват на втори тур до урните са отишли 1 430 091 избиратели.