/ БГНЕС
От инициативния комитет, който издигна Мая Манолова за кандидат-кмет на София, ще внесат жалба за преизчисляване на вота и повторно преброяване на бюлетините до седмица. Самата Манолова пък ще внесе жалба срещу премиера Бойко Борисов в идните дни. 

Исковата молба срещу Борисов е готова и ще бъде внесена днес или утре. Досега се занимавахме с подготовката на жалбата за честността на вота“, каза Манолова.

По време на пресконференция от инициативния комитет на бившия омбудсман бяха отправени обвинения за сериозни манипулации, купен вот и манипулирана социология, която е демотивирала хората да гласуват. Бяха направени твърдения, че в изборните протоколи на секционните комисии е имало непопълнени полета, в които е трябвало да бъде упоменат резултатът между двете претендентки.  

Разликата от 5% е под въпрос. Ще искаме повторно преброяване на бюлетините“, каза Димитър Делчев и уточни, че след касиране на вота следват нови избори. „По закон в 7 дневен срок трябва да се внесе жалбата. Планираме да я пуснем до края на седмицата. Резултатът може и да е победен, ако съдът реши да преразгледа вота“, заяви той.

„Когато започнахме да получаваме информация от нашите застъпници в Младост, Люлин, Възраждане и в Центъра, че бием там, поисках да вляза в Арена Армеец, за да видя дали се отчита прозрачно вота“, посочи Никола Вапцаров, който още вчера съобщи, че достъпът му е бил отказан, защото не е упълномощил себе си.

Според него има и получени данни от различни наблюдатели, че чували с бюлетини са отваряни преди влизането в изчислителния център, а протоколи са били преправяни. „Всички тези неща ни карат да искаме повторно преброяване. Ще разчитаме съда да се произнесе.“, заключи той.

"На поне 8 протокола, хората се подписват в тях, попълват всичко, но не пише колко гласа има за Фандъкова и колко за Манолова", каза пък Владислав Тодоров. 

От своя страна Мая Манолова коментира и намека за нов политически проект, който загатна в нощта на вота. „Когато съм готова с анализ на изборите ще обявя новия си проект. На балотажа беше даден важен политически знак – хора с различни политически убеждения пуснаха мост за разбиване на едноличната власт. Не изгаряйте този мост“, призова Манолова.