/ DarikNews.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова не съжалява, че от левицата са подкрепили кандидатурата за кмет на София на Мая Манолова и изтъкна, че резултатите показват, че тя е успяла да покаже, че може да има промяна в столицата. Нинова не видя проблем и в това, че по времето на пресконференцията на червените, изявление прави и Мая Манолова, вместо да бъде заедно с тях на „Позитано 20“.

Червената шефка пожела и успех на Манолова, дори да реши да се захване със собствен политически проект.

„Мая Манолова е гражданският кандидат, подкрепен от БСП и други партии. Има своето право да си даде отделно своята пресконференция, да си отчете това, което е постигнала и това, което не е успяла. Защо не е успяла да спечели, ще направим като изводи и анализи в градската организация и на пленум на националния съвет“, обясни Нинова.

„Не съжалявам, че издигнахме кандидатурата на Мая Манолова. Резултатът показва, че тя олицетворява промяната в София и тя е възможна. Ако направи нова паритя, това е неин избор, нека го направи, не се притеснявам, че това ще е проблем за БСП“, категорична бе лидерката на БСП.

Тя посочи и че на изпълнително бюро ще се реши дали политически БСП да даде подкрепата си на Мая Манолова за касиране на изборите. Юридически такова искане обаче можело да заведе Манолова и нейния инициативен комитет.

Тя отвърна и на критиките на премиера Бойко Борисов, че червените нямат партийни кандидати.

„Първият път Бойко Борисов тръгна като независим кандидат за кмет на София. Сега да отричаш тази форма е нелогично. Негова работа си е, но да не забравя откъде е тръгнал“, напомни соцлидерката.

Нинова бе категорична и че левицата е постигнала поставените си задачи на местния вот – да удвои кметовете си и да увеличи общинските съветници в страната.

БСП затвърждава тенденциите от последните три години към повишаване на резултата си, удвоява присъствието си в местната власт, има общо 61 кметове след 26 спечелени балотажа в неделя, отчете тя.

В този контекст тя определи като чувство за хумор изказването на Борислав Гуцанов от разцепената соцорганизация във Варна, който в нощта на вота заяви, че лидерката на БСП трябва да си подаде оставката.

Нинова подреди до себе си в залата на "Позитано" 20 повечето от кметовете на БСП, като от двете си страни се обгради с четиримата градоначалници на областните градове, които БСП спечели на отминалия вот - Денчо Бояджиев, бивш депутат и кмет на Разград, с нов мандат, кметовете на Перник и Русе Станислав Владимиров и Пенчо Милков, също бивши депутати, както и бившия шеф на ДАНС в Благоевград - Румен Томов, който беше независим, но получи подкрепата на социалистите.

Нинова отчете още, че срещу единия лев субсидия на БСП управляващите са хвърлили милиони. "МВР обслужваше властта. Купените гласове изкривиха вота. Страхът от загубата ги накара да направят най-купената и най-компроматна кампания", заключи Нинова. Тя определи като закъсняла анонсираната среща от президента по недостатъците в Изборния кодекс, но също потвърди, че БСП ще участва в нея и ще повтори старите си предложения, сред които и това за машинния вот.