Демократична България анализира изборните резултати
Демократична България анализира изборните резултати / БГНЕС
От фаза опозиция минаваме във фаза местна власт, констатираха лидерите на обединението
Голямата промяна, която ние си поставяме като цел, не се случи на тези избори, констатира Христо Иванов, един от тримата лидери на „Демократична България“. В първия си коментар след балотажа на местните избори Иванов заяви, че от политическата сила ще си направят задълбочен анализ на резултатите си, които той определи като добри, както и че трябва още много да се работи. От формацията се фокусираха предимно върху столицата, тъй като в страната обединението няма спечелени кметски места и градове.

Резултати от балотажите за районни кметове в София при 100% протоколи

„Успяхме да затвърдим и разширим електоралния периметър, който получихме на европейските избори“ - така тълкува резултата от вота в столицата и взетите 8 районни кметски места лидерът на ДБ Христо Иванов. Той си призна още, че в партииите им са изцяло наясно със своите дефицити и грешки.

Ген. Атанасов: Имаме добро представяне в София

„Демократична България преминава от опозиция във фаза на представителство в местната власт, която е най-близко до живота на хората“, каза още Христо Иванов. Според него групата на ДБ в Столичния общински съвет ще бъде достатъчно голяма, за да не могат да я заобиколят големите решения, изискващи квалифицирано мнозинство. Като приоритет той обяви работата в посока на „реална децентрализация“ на местната власт.

От ДБ не коментираха въпросите за кого техният електорат е дал подкрепата си на втория тур, като се оправдаха, че още преди втория тур са обяснили, че няма да подкрепят нито една от двете кандидатки за кмет на столицата. В същото време за подкрепа на техните районни кметове призоваха своите избиратели и Мая Манолова, и Калоян Паргов, и Корнелия Нинова.

Как се разпределят местата в Общинските съвети в София, Варна и Пловдив? (ВИДЕО)

Според Атанас Атанасов един от най-притеснителните факти на тези избори е бил големият брой на недействителните бюлетини. Атанасов подчерта също, че след резултатите на европейския и местния вот данните сочат за ръст в подкрепата към „Демократична България“, а от обединението започвали още отсега да се готвят за парламентарни избори.