Георги Тодоров
Георги Тодоров / пресцентър, МТИТС
Провеждането на честни и демократични избори, и недопускането на срив, в който и да е аспект на транспортната система, са двата основни приоритета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това обяви служебният министър Георги Тодоров по време на представянето на неговия екип, съобщи пресцентърът на МТИТС.

"Проведох среща с ръководството на "Информационно обслужване" АД, на които дадох указания да се подпомага професионално и експертно работата на Централната избирателна комисия", поясни Георги Тодоров. Аналогични разговори са осъществени с ръководствата на Държавната агенция "Електронно управление" и със структури към Министерството на икономиката, като Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, на които са дадени инструкции да се спазват изцяло указанията на ЦИК.

България е водач в ЕС по спад в броя на жертвите на пътя за миналата година

Преди парламентарните избори предстои местен вот, който ще е генерална репетиция за готовността на всички органи, които са ангажирани в изборния процес, е добавил министърът.

Като една от конкретните задачи в областта на транспорта, Георги Тодоров е очертал изготвянето на критерии за превръщане на летателните площадки в летища за международни полети. Към момента готовност за това имат обектите в Русе, Лесново, Приморско, Балчик, Казанлък и София-Запад. По думите му, по този начин ще бъде дадена глътка въздух за авиацията.

"Заедно с Министерството на отбраната ще сформираме експертна работна група, която да разгледа съвместното ползване на летищата от военната и гражданската авиация", каза още той.

Войната по пътищата: България е на челно място в ЕС по загинали в катастрофи с коли

"Една от основните ни задачи ще бъде намаляването на жертвите по пътищата. Безопасността и сигурността на превозите, животът и здравето на хората, е основен приоритет. През следващите месеци ще работим с МВР за ефективно прилагане на нормите в наказателното право във връзка с вандалските посегателства върху жп инфраструктурата и подвижния състав", посочи министър Георги Тодоров.

Той увери, че, заедно с екипа му, ще управляват честно и почтено. "Екипът на министерството е изцяло от професионалисти и доказани експерти от системата на транспорта, е заявил министърът.

Новият заместник-министър Христина Велинова е в системата от 1999 г. и се е занимавала с автомобилен и въздушен транспорт.

Заместник-министърът Нели Андреева е в системата на транспорта от 2006 г. и е с експертиза в управлението на проекти.

Красимира Стоянова, началник на кабинета, е дългогодишен служител в министерството. Иван Марков, главен секретар, изпълнява тази длъжност повече от 10 г. Диляна Дойчинова ще ръководи "Връзки с обществеността и протокол", е пояснил служебният министър.