/ iStock/Getty Images
Най-голямото открито тържище в страната - Неделният димитровградски пазар, отваря идната неделя, 24 май, след прекъсната дейност от два месеца и половина. Това съобщи на нарочна пресконференция по темата кметът на общината Иво Димов.

Най-големият пазар на открито в България преустановява работа заради коронавируса

По негови думи, това е стъпка към нормалното функциониране на пазара и проба за бъдещата му работа в нормално работно време от петък до неделя следващата седмица.

"Обсъждаме това решение от две седмици. Направихме запитване и до Националния оперативен щаб. Предвид спецификата на тържището обаче, която не може да бъде сравнявана с нищо друго у нас, ни отговориха, че решението трябва да бъде взето на местно ниво", уточни Димов. Той добави, че тече и оживен дебат в социалните медии, като мненията са твърде поляризирани.

Започна разнасянето на топъл обяд на нуждаещи се в община Димитровград

"Няма възможност да обособим вход-изход, да разделим потоци, да извършваме тотална дезинфекция," даде за пример Димов. Той изтъкна още, че в Общинския оперативен щаб мненията също били разнопосочни.

Работното време ще е от 7:00 до 14:00 часа, а в издадената кметска заповед са изброени строги противоепидемични мерки спрямо търговци, ползватели на обекти и посетители.

Три от одобрените проекти от фонд "Обединени срещу COVID-19" са в община Димитровград

Сред тях са носене на лични предпазни средства, дезинфекция на обектите и избягване на струпване на хора и спазване на дистанция от 1,5 метра. Пет полицейски екипа ще следат за реда на огромната по размери площ на пазара.

На този етап не можем да говорим за отваряне на автопазара, тъй като там няма обособени обекти и струпването на хора е по-голямо, посочи Димов. Евентуално тържището за автомобили ще бъде пуснато следващата седмица.

История за доброто: Дариха мед на възрастни хора в община Димитровград (СНИМКИ)

Димов отговори на журналистически въпрос, че намалението на приходи в стопанисващото пазара общинско предприятие са много сериозни, но това във времето може да бъде компенсирано.

"Становището на РЗИ е, че мерките трябва да бъдат разхлабвани поетапно и обстановката да се следи внимателно. Няма място за паника, но мерките трябва да се спазват", каза д-р Силвия Янева от РЗИ-Хасково.

Община Димитровград получи дарения за борбата срещу коронавируса

"Голяма част от търговците на пазара са жители на общината и за тях той е единственият източник на доходи
", смята председателят на Постоянната комисия по пазари и тържища в общината Сашо Спасов.

Кметът Димов предупреди, че ако има случаи на зараза с COVID-19 и източникът се окаже пазарът, той ще бъде отново затворен.