За първи път от 10 години насам Цветан Цветанов ще бъде извън държавната власт. Ето кои бяха най-емблематичните моменти от неговата кариера досега.
 
В началото на 90-те години Цветан Цветанов завършва задочно НСА и се дипломира като учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика.

Името му се появява в публичното пространство за пръв път през 2001 година, когато става оперативен помощник на Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР.

Цветан Цветанов напуска парламента (ВИДЕО)
 
Няколко години по-късно, през 2009 г., когато партия ГЕРБ идва на власт, кариерата му рязко тръгва нагоре и той оглавява вътрешното министерство. Под негово ръководство ведомството провежда едни от най-гръмките си операции, сред резултатите, на които се оказаха няколко присъди за нарушени човешки права, струващи на данъкоплатеца над 1 млн. лв. под формата на обезщетения.

Цветанов за проверката на имотите му: Нямам притеснения, изряден съм
 
За други свои действия като вътрешен министър Цветанов се оказа клиент на прокуратурата – и то цели три пъти. Обвиненията за безконтролно и нерегламентирано подслушване в МВР, както и за разпъване на чадър над представители на подземния свят, се провалиха. Тогава обаче се наложи Цветанов за първи път да се раздели с един от високите си постове - този на вътрешен министър и да се отдаде изцяло на политиката.

Цветан Цветанов определи новината за апартамента му като политическа атака
 
Друг скандал, в който бе замесен Цветанов още в първата му година като министър, беше свързан с имотите, които се оказа, че той и съпругата му притежават, а именно - шест апартамента и два гаража в София, една къща с двор в провинцията, 9 дка гори. От медийни публикации тогава стана ясно, че половината от имуществото си Цветанов придобил в периода му на заместник-кмет на София през 2008 г. Гръмкият скандал, предизвикан от имотната декларация на Цветанов тогава, приключи с данъчна проверка, която не установи нарушения.

Сидеров за Цветанов: Не се вглеждайте в битовизми, той е добър в дипломацията, днешният Кисинджър
 
Цветан Цветанов направи и гръмки изказвания като вътрешен министър от трибуната на Народното събрание, където на няколко пъти раздаде присъди. Така например през 2010 г. в нарушение на Закона за СРС Цветанов прочита записани разговори между лекари от Горна Оряховица, които той определи като виновни за „умишленото умъртвяване на едно живо родено бебе”. По-късно лекарите бяха напълно оправдани по случая, но последиците за кариерата и личния им живот бяха пагубни, а самият Цветанов три години по-късно официално се извини за думите си.

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?