Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов направи коментар в парламента по повод сигнал в прокуратурата за новопридобит от него апартамент. „Нямам никакви притеснения от нищо, аз съм изряден български гражданин и съм го доказал, и никога не съм се крил“, заяви Цветанов.
 
Според публикация на „Свободна Европа” Цветанов придобил апартамент, заемащ цял етаж в луксозна сграда в София, след като през 2018 г. прехвърлил на фирмата-строител две свои жилища. Изданието твърди, че зам.-председателят на ГЕРБ е придобил имота на по-ниска цена от пазарната.
 
Малко по-късно стана ясно, че в прокуратурата е постъпил сигнал от Гражданско движение БОЕЦ, който е свързан с въпросния апартамент на Цветанов, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя допълни, че по преценка на прокурор от ВКП ще стане ясно дали ще бъдат предприети последващи действия.
 
„Обичайно процедурата протича с изискване на документи от Агенцията по вписванията, снемане на обяснения от купувач и продавач. След това се прави и оценка на имота. Възможно е и КПКОНПИ също да прави проверка по случая“, допусна Арнаудова.
 
Заместник главният прокурор Иван Гешев каза, че организацията, подала сигнала, е от тези, които редовно пишат на прокуратурата. Въпреки това всички данни ще бъдат проверени.
 
Попитан за по-ниската цена, Цветанов заяви, че двата апартамента, които е заменил за новия, са на много по-хубаво място. Той обясни, че е доплатил по банков път и 100 000 лв. за разликата от около 40 квадратни метра.
 
Цветанов посочи, че сделката е направена по българското законодателство.
 
„Няма нищо, което да е незаконно, няма никаква договорка с когото и да било“, допълни той.
БТА