Цветан Цветанов подава оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напуска Народното събрание. Остава зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията. Това обяви самият Цветанов на извънреден брифинг в парламента и след среща с премиера Бойко Борисов.
 
„Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент. Ще бъда заместник-председател на партията и ще оглавя предизборния щаб“, каза Цветанов и допълни, че неговото решение ще даде успокоение след всички спекулации, че иска да разцепи ГЕРБ.

„Взел съм решение, което да даде възможност да успокои всички спекулации, че искам да овладея партията. Винаги съм се ръководил от семейните ценности“, каза той, сравнявайки ГЕРБ със семейство.

„Знам, че ако има проблем, страдат децата. Ако има развод, страдат децата“, допълни Цветанов и посочи, че винаги е изповядвал това да бъдат екип.

Най-емблематичните моменти от кариерата на Цветанов

Цветан Цветанов
БГНЕС


Той обясни, че не се оттегля от парламента под натиск, а сам е взел окончателното си решение.

С премиера Борисов имаме изключително прагматични и много истински отношения. Ние си говорим и искам да му благодаря, че ми дава възможността да си говорим като равен с равен, когато обсъждаме важни и сериозни теми. Натиск не е имало и никога не съм позволявал да има натиск“, категоричен бе Цветанов.

„На 53 години съм. Премиерът Борисов да е жив и здрав, тази година става на 60. Смятате ли, че 53-годишен мъж и 60-годишен мъж ще се държат като тийнейджъри. Ние сме с достатъчно богат житейски опит. Имам уникалната способност да работя с хората и да имам съответната чуваемост“, каза още Цветанов.

Кой ще заеме мястото на Цветанов в парламента?

Попитан какво са си казали с премиера, Цветанов отговори: „Прегърнахме се, утре сме с пълна енергия да вървим по това, което е начертано. Имаме хронограма, цели, които сме поставили на 31-ви в неделя“, каза Цветанов и посочи, че се надява да има такъв медиен интерес и в неделя.

Той обяви, че партията вече има решение кой да заеме мястото му на председател на парламентарната група, но името му няма да бъде обявено сега.

„Имаме вече съответното решение с премиера, което ще предложим на парламентарната група, но няма да бъде обявено на този брифинг“, заяви той, отговаряйки на въпрос кой ще оглави ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов
БГНЕС

Цветанов: Взел съм решение

Питайте колегите от БСП защо никога не поемат морална отговорност“, каза Цветанов и посочи, че оставката му е морален акт, като припомни, че така са постъпили и министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, на министър Цецка Цачева, както и на заместник-министъра на енергетиката, без да имат някаква вина. Цветанов заяви, че от 2001 г., откакто работи с премиера Борисов, двамата са се ръководили само от закона и са градили доверие един към друг.

„2005 г., когато бях помолен от премиера да напусна системата на МВР, беше важно житейско решение за мен. Аз го приех, обсъдих го с моята съпруга и тръгнах по този път, за да участваме в частичните избори за град София и за кмет на Община София“, обясни Цветанов.

Цветанов отхвърли обвиненията, че се е опитал да прикрие проверка срещу фирма „Артекс” и цитира всички институции, до които е било пратено писмото със сигнала на Инициативния комитет „Лозенец". След това самият той го е препратил до кмета на София Йорданка Фандъкова по компетентност. „Направил съм това, което се изисква по закон”, каза Цветанов.

„При заблуждение и поднасяне на невярна информация се създава напрежение, което рефлектира върху политически партии и управлението - в случая жертвата бях аз“, каза на извънредния брифинг Цветанов.
 
„За тези обвинения, че има лобизъм, свързан със сградата на фирма „Артекс“ - за всички тези, които разбират както от право, така и от начина на прилагане на ЗУТ, заявяват, че този закон няма никакво отношение към тази сграда. Все пак, когато имаме обективни журналисти, това е най-важното за българското общество. Когато се влиза в заблуждение и поднасяне на невярна информация, се създава обществено напрежение, което рефлектира върху политически партии, парламентарни мнозинства и управлението", заяви още Цветанов и посочи, че в случая жертвата е бил той.

Цветан Цветанов
БГНЕС


Не може да се говори, че има някакво и минимално разделение в ГЕРБ - партията е кауза както за мен, така за нашия лидер и за нашите представители“, каза още Цветанов и допълни, че няма от какво да се срамува.

Той заяви категорично, че ще се подготвят много добре за предстоящите евроизбори, защото трябва да са първа политическа сила и да имат най-много евродепутати.
 
„Единствената партия, която може да защити като европейско семейство интересите и на България това е ЕНП и ние сме го доказали с нашите евродепутати, които работят и правят реални неща“, допълни Цветанов.
 
Аз вече съм в качеството си да защитавам дейността на народния представител, защото той е толкова погрешно представен пред обществото, благодарение на това, което се изписва. Дават се само скандалите. Тук работата е изключително сложна, на моменти много трудна, но винаги сме взимали важните решения. Тук искам да благодаря на всички председатели на парламентарни групи и от парламентарното мнозинство“, посочи заместник-председателят на ГЕРБ.
 
Той изрази уважение към лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, към лидера на НФСБ Валери Симеонов, към лидера на „Атака“ Волен Сидеров. По думите му въпреки различията, които са имали, винаги са намирали общото, което да даде възможността правителството да бъде стабилно и да изпълнява четиригодишната си управленска програма. „Тук искам да благодаря на политическа сила „Воля“, за това, че тяхната парламентарна група застана на националните интереси, а не на политически ежди. Искам да благодаря и на ДПС, защото приеха да защитават своите принципи, но са тук в българския парламент. Това е мястото, където може да се прави реалната политика. Това е мястото, което като представител на българските избиратели трябва да дойдеш тук, да защитаваш и да отстояваш, а не да даваш пресконференциите някъде другаде и да създаваш фалшиви новини“, каза Цветанов.
 
Той благодари и на БСП и призова независимо от политиката на Корнелия Нинова, политиците да се отнасят към избирателите на социалистите. По думите му именно избирателите са тези, които ще дадат оценка дали да бъдат подкрепени отново.

Цветан Цветанов
БГНЕС

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?
 
Цветан Цветанов се оказа в центъра на скандала с покупка на апартаменти в един от престижните квартали на столицата на цени под пазарните. До момента заради аферата с имотите има подадени и приети три оставки в кабинета "Борисов". С постовете си се разделиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов.

Цветан Цветанов
БГНЕС