Надзорният съвет на НЗОК гласува повече  направления
Надзорният съвет на НЗОК гласува повече направления / Sofia Photo Agency, архив

С 1 693 539 направления за специализирани медицински дейности ще разполагат нуждаещите се пациенти през второто тримесечие на 2016 г. Това реши на свое заседание от Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Броят на направленията е с 80 645 повече в сравнение със същия период на 2015 г. С направленията на първо място са обезпечени дейностите по профилактиката и диспансерното наблюдение на здравноосигурените.

Остатъкът от допълнителните направления са определени за дейности при остри случаи, като разпределението им между общопрактикуващите лекари е извършено съобразно пациентската им листа, а при изпълнителите на СИМП - съобразно броя на отчетените и заплатени първични посещения и физиотерапевтични курсове през предходните три месеца.

За високоспециализирани медицински дейности са заложени 298 493 броя направления за остри случаи и диспансерно наблюдение. Общата сума на определените специализирани и високоспециализирани медицински дейности през второто тримесечие на 2016 г. се равнява приблизително на 52 579 000 лв.

Определените средства за медико-диагностични дейности (МДД) през второто тримесечие на 2016 г. са в размер на 20 999 225 лв. или с 1 804 049 лв. повече от определената стойност за МДД през второто тримесечие на 2015 г., когато размерът на средствата е бил 19 195 176 лв. От тях на първо място са обезпечени дейностите по профилактиката и диспансерното наблюдение на нуждаещите се пациенти.

Остатъкът е определен за дейности за остри случаи, като разпределението при ОПЛ е извършено съобразно пациентската листа, а при специалистите от извънболничната медицинска помощ - съобразно броя на отчетените и заплатени първични посещения и физиотерапевтични курсове през предходните три месеца.