Надпис „#Оставка” освети Съдебната палата
Надпис „#Оставка” освети Съдебната палата / Фейсбук

Надпис „#Оставка" освети Съдебната палата тази нощ. Акцията бе с искане за оставка на обвинител номер 1 Сотир Цацаров и в подкрепа на съдебната реформа.

Правосъдният министър: ВСС се е превърнал в трансмисия на търговията с дела

В социалната мрежа Фейсбук за тази вечер се организира протест от 18.30 часа пред Съдебната палата. Той е под наслов: „Протест за #ОСТАВКА на главния прокурор и подкрепа на Правосъдната реформа".

Над 3000 души са заявили, че ще присъстват на протеста.

Комисия в НС отхвърли на първо четене промените в Конституцията

До организирането на протеста се стигна след като миналия вторник Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията отхвърли предложените текстове. Това стана заради отсъствието на депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев и от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, припомня БГНЕС.

Към момента управляващите не могат да осигурят подкрепата на 160 народни представители. За целта е нужно към управляващото мнозинство да се присъединят депутати от БСП лява България и/или от ДПС. Срещу предложената редакция на основния закон се обявиха и депутатите от АБВ, "Атака" и част от БДЦ. Промените в Конституцията трябваше да се гласуват в пленарна зала още тази седмица, но се очаква това да се случи най-рано на 22 юли.