/ dariknews.archive
Над 6000 малолетни и непълнолетни пострадали от престъпни деяния само за година
95243
Над 6000 малолетни и непълнолетни пострадали от престъпни деяния само за година
  • Над 6000 малолетни и непълнолетни пострадали от престъпни деяния само за година
60 деца са убити умишлено през тази и миналата година. Стряскащите данни съобщи прокурорът от Върховна касационна прокуратура Малена Филипова по време на форум, посветен на защитата на правата на децата, жертви на престъпления. Над 6000 са пострадалите от различни престъпни деяния малолетни и непълнолетни за същия период. В хода на наказателния процес за тях трябва да бъде осигурена щадяща среда, настояват неправителствени организации.
 
Над 1160 са досъдебните производства срещу пълнолетни мъже, които живеят на съпружески начала с момичета, ненавършили 16 години. Това престъпление е най-видимо за прокуратурата, а следва да вълнува цялото общество, посочи прокурорът от Върховна касационна прокуратура Малена Филипова.
 
Пет години от създаването на "Синя стая" отбелязва Комплексът за социални услуги

"В основната си част тези лица против волята си са принудени да живеят на съпружески начала. Крайно време е България да разбере, че не може да има традиция която да съсипва психиката на стотици малолетни момичета. Те са принуждавани да раждат малолетни, с тежки психически и физически травми", подчерта Филипова.
 
21 са т.нар. сини стаи у нас. Това са помещения в съдилищата, които осигуряват щадяща среда за разпит на децата, жертви, свидетели или извършители на престъпления. В някои райони на страната, например в Шумен, Пловдив и Видин, те работят добре, но не е така навсякъде, стана ясно още по време на форума.
 
В края на годината в Разград ще има синя стая

Обсъжда се създаването на специализирани съдилища, които да разглеждат делата, в които участват малолетни и непълнолетни, но според Даниела Машева от ВСС, достатъчно би било в съдилищата да има специализирани съдебни състави.
 
"Може би по-работещият вариант е тази специализация във всеки съд в страната, във всяка прокуратура да има магистрати, които да са специализирани по материята. Това според мен е абсолютно постижимо и работещо към настоящия момент", поясни Машева.