Хасково, Синя стая за деца, жертва или свидетели на престъпление
Хасково, Синя стая за деца, жертва или свидетели на престъпление / Община Хасково
Синя стая за деца, станали жертва или свидетели на престъпление, ще бъде направена в Хасково. За това вече е подписано споразумение, а Общинския съвет е определил мястото й. Това съобщи на пресконференция днес председателят на окръжния съд Миглена Тянкова.

Синята стая е място, където ще бъдат разпитвани пред съдия деца, станали жертва или свидетели на престъпление. Там те ще разговарят с разследващите, със съдии и прокурори в щадяща среда, разделени от венецианско стъкло. Помещението ще бъде оборудвано със записваща аудио и видеотехника, обясняват от община Хасково. И уточняват, че изграждането на стаята е по проект. Днес Миглена Тянкова благодари на общината и на кмета Добри Беливанов за осигуреното общинско помещение.

Хасково, Синя стая за деца, жертва или свидетели на престъпление
Община Хасково

Добри Беливанов коментира, че се надява тази Синя стая да се ползва възможно най-малко. Той поздрави учениците от Финансово-стопанската гимназия, които са участници в съвместен проект с хасковските Окръжен съд, Окръжна прокуратура, Районен съд и Районна прокуратура. В проекта участват ученици от 8 до 11 клас .Програмата „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“  е по съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. По думите на кмета Беливанов подобни програми осигуряват така важната за младите хора информираност за правата и задълженията им, за устройството и функциите на институциите.

Днес бе и първата лекция за учениците от 10 клас на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет.“