Над 50 планински спасители са ангажирани за Световната купа по ски в Банско
Над 50 планински спасители са ангажирани за Световната купа по ски в Банско / Дарик - Благоевград
Над 50 планински спасители са ангажирани за Световната купа по ски в Банско
38957
Над 50 планински спасители са ангажирани за Световната купа по ски в Банско
  • Над 50 планински спасители са ангажирани за Световната купа по ски в Банско

Над 50 спасителя ще следят за безопасността по време на старта от Световната купа по ски в Банско. Това съобщи в интервю за съботното издание на „Дарик кафе" директорът на Планинската спасителна служба Кирил Русев.

Хеликоптерът на DarikSky и 20 камери ще предават на живо стартовете от Световната купа. Излъчването ще бъде осъществено от италианската компания "Инфронт медия", която осигурява картината за всички състезания от белия керван. Италианците са разположили 20 камери около писта "Бъндерица".

За да могат зрителите да се насладят напълно на невероятното шоу, италианската фирма са наели нюзкоптера на DarikSky, който е единственият новинарски хеликоптер в Източна Европа, оборудван със специална жирокамера, която не трепери.

Над 50 планински спасители са ангажирани за Световната купа по ски в Банско
netinfo

В ефира на Дарик Кирил Русев предупреди, че заради падналия нов сняг има сериозна опасност от лавини, което прави карането извън пистите доста опасно. В четвъртък финландски турист загина, а други двама пострадаха, след като бяха затрупани от лавина под връх Тодорка в Пирин.

Ето какво още каза Кирил Русев за организацията на безопасността по време на Световната купа по ски в Банско: „Специално за състезанието за охраната по терена на пистата са ангажирани 25 планински спасители, от които 10 лекари планински спасители, разпределени в 5 поста. Има и един пост долу в основата, близо до финала, където има спасител и лекар планински спасител, които ще работят заедно с швейцарски хеликоптер и екипаж евентуално за оказване на по-бърза помощ при някой по-лош инцидент, ако настъпи. Отделно от това ски зоната, извън пистата, се охранява от 20 планински спасители и 12 спасители са готови да излязат, ако се случи нещо в планината. На финала има построена мобилна болница, където се грижат 15 лекари, предимно от „Пирогов". Тъй като има голямо струпване от хора, някои от тях ще наблюдават състезанията, някои от тях ще се наслаждават на карането на ски. Нека всички скиори да бъдат много внимателни - да карат по ски пистите и да спазват ограниченията, тъй като има доста заграждения за забранени зони, и да следват всички обозначения, те са достатъчно на брой и са достатъчно ясни. Обстановката е още по-опасно от гледна точка на лавини, тъй като има още около двайсетина сантиметра нов сняг, което прави карането извън пистите доста опасно".

Кирил Русев съобщи още, че заради лошото време и силния снеговалеж програмата е променена, като състезанието стартира със слалома, а надеждата е следобед да се проведе супер гигантския слалом.