/ iStock/Getty Images
Изтичането на данни от сървърите на НАП не е толкова опасно. Това коментира в Бургас началникът на отдел „Кибер престъпност“ в ГДБОП Явор Колев. Според него, няма съмнение, че именно задържаният за престъплението Кристиян Бойков е извършителят на хакерската атака.

Обвиненият за хакерската атака срещу НАП излиза от ареста

И към момента лични данни като тези, изтекли от приходната агенция, могат да бъдат открити в интернет, без особено усилие, стана ясно от думите на Явор Колев. В Бургас експертът се включи в лекция за престъпленията в мрежата, организирана от фондация "Мосинов". А случая със задържания Кристиян Бойков, за който се смята, че е успял да пробие защитите на НАП Колев коментира така:
 
"За мен наличието на такива данни не е особено опасно, тъй като всички знаете, че такива данни се намират в интернет за всеки един от нас. Ако си направите една справка, ще видите по вашето име или по вашето ЕГН колко много информация се съдържа в интернет за вас. За мен например, в сайта на Сметната палата или в КОМПИ се намира достатъчно информация, касаеща името ми, собствеността ми, информация за кредити. Всякаква информация има, която съм длъжен да подавам и тя е публична.

Работодателят на хакера, пробил НАП: Кристиян е натопен
 
Според Явор Колев именно задържаният 20-годишният Кристиян Бойков е извършителят на хакерската атака срещу приходното ведомство.

Започна одит на информационните системи на НАП
 
"Извършването на каквато и да е измама или зловредно действие, дали в интернет, или извън него, е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и се носи наказателна отговорност. Тя е персонална и всеки отговаря за това, което прави."

От Комисията за защита на личните данни ще проверяват НАП (ВИДЕО)
 
На практика измами могат да бъдат извършени с всички данни, които се намират в интернет смята Колев.

Адвокатът на Кристиян: Няма никакви доказателства, че клиентът ми е извършил кибератаката срещу НАП
 
От ГДБОП разкриха, че в следващата седмица в страната ще се проведе цели 7 операции сексуални срещу насилници над деца. През последните години, отчетоха оттам, тези престъпления бележат невиждани ръстове. Разпространени остават и финансовите измами в киберпространтвото.