/ ThinkStock/Getty Images
Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков категорично не смята, че той е замесен в кибератаката срещу НАП и най-вероятно е набеден. Пред bTV Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност, където Кристиян работи, го определи като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Той разказа, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно.
 
„Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани”, допълни Янков. Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян. Георги Янков не смята, че той е целял да търси някаква популярност. „Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система Windows значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с Linux, заяви един от адвокатите на Кристиян - Георги Стефанов. Той разказа, че Кристиян му е споделил, че според него е „натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията.

Хакерът Кристиян обучавал ГДБОП на киберсигурност

 
Споделил е и че цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае, че е извършителят на това деяние. „Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, на мнение е Стефанов. Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано”, заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян.
 
Борисов за хакера на НАП: Имаме уникални мозъци

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу него към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста. Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, като ще разчитат на справедливостта и липсата на доказателства.
 
 
bTV