Още двама българи бяха евакуирани от Судан и пристигнаха късно през нощта на Летище София. Единият от тях беше нападнат от въоръжена група в Судан, но за щастие не е пострадал, съобщи NOVA.

Минути след полунощ с полет от Кипър двамата българи кацнаха на родна земя.

"Тук всичко е наред. Цял живот разделям времето си между Судан и Бъглария. Баща ми е от Судан, майка ми е българка", разказа Ясир Махмуд. 

Причината дълго време Ясир да не иска да напусне Судан беше, за да се грижи за своите близки в страната. Евакуацията обаче била неизбежна, след като става жертва на нападение. 

При атаката пострадали няма. Ясир се е погрижил всичките му близки вече да са извън Судан.

Заедно с него в София пристигна и лекарят Насрадин Мансурж. "Ситуацията е много критична, ужасна. Навсякъде в кварталите. Няма болници, хората умират. Няма кой да им помогне". твърди Насрадин Мохамед Мансурж Юсеф. И допълни, че се опасява, че конфликтът може да ескалира още повече.

По данни на Външното ни министерство от Судан са евакуирани 39 българи. 9 от тях вече са в България.

"Към момента нямаме заявка за нови българи, които искат да се евакуират. Поддържаме връзка с още двама, но не сме сигурни дали те ще решат да се върнат", подчерта Таня Димитрова, директор на Дирекция "Ситуационен център" към МВнР.

Остава надеждата, че до примирие ще се стигне. А Ясир и Насрадин, че ще имат някога отново път към Судан.
nova.bg