Пристигнаха първите българи, евакуирани от Судан. Трима български граждани, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на Летище София с полет от Берлин.

"Женена съм за суданец. Живея от дълги години там и искам да изразя благодарности за светкавичната реакция", сподели Николета Борисова.
 

Судан българи завръщане
БТА


От думите й стана ясно, че нещата в Судан се задълбочават с всеки изминал ден.

"Човек не може да различи военните самолети от самолетите на силите за въздушна подкрепа. Хиляди хора напускат Судан, чуваха се изстрели с картечници. Там цяла седмица нямаше ток и вода. Успях да взема със себе си само документи", каза тя.

И допълни, че там е оставила децата си.
 

Судан българи завръщане
БТА



МВнР: Правим всичко възможно за безопасната евакуация на българите в Судан

Властите уточниха, че това е майката на жената с трите деца. Те са изведени от Судан и са преминали границата.

"
Всичко започна в събота, когато беше почивен ден. Мъжът ми е лекар и беше почивка. Имаше хора, които умираха по пътя и стояха по 2-3 дена, нямаше кой да ги прибере. Мародерите влизаха и ограбваха. Хората си пускаха храна през стената, а пазеха пост по време на Рамазан", заяви Марияна Илиева.

Министерството на външните работи продължава действията по извеждането на сънародниците ни от размирен Судан. Една част от тях, евакуирани през Берлин, ще кацнат в България в сряда.
 

Судан българи завръщане
БТА

Българските граждани, които са поискали да бъдат евакуирани от Судан, са 31. От тях 21 вече са евакуирани или са в процес на извеждане от страната, а други 10 все още са в Судан, но министерството е в постоянен контакт с тях и търси възможност да ги прибере у нас.

България няма посолство в Судан, затова и в момента с евакуацията на българите е ангажирано дипломатическото ни представителство в Кайро, както и това в Саудитска Арабия.
Пламен Йотински/БТА, БГНЕС