Боевете в страната се водят от около две седмици
Българин е бил нападнат в Судан. Той вече е евакуиран и е в добро здраве. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) за БТА.

От МВнР допълват, че българинът се намира в Кипър, а утре се прибира в България.

По информация на NOVA обаче, двама са пострадалите българи в Судан. Те са евакуирани в Кипър, където са настанени в хотел.

От Судан бяха изведени 34 души българи, а трима отказаха евакуация, заяви директорът на дирекция „Ситуационен център“ към МВнР Таня Димитрова преди дни. Тя посочи, че първоначално 31 души са поискали евакуация, като броят на хората е нараснал до 37 в последните часове на 24-25 април. По думите ѝ евакуациите са извършени по суша и със самолети на партниращите държави на България. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и гр. Порт Судан, посочи тя.

Относно отказалите евакуация български граждани, Таня Димитрова обясни, че голяма част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, за да се грижат за близките си. 

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 - ранени в резултат на боевете от 15 април насам, според суданското Министерство на здравеопазването. Кризата принуждава все повече хора на напуснат Судан.

Около 14 000 судански граждани вече са влезли в Египет, съобщиха официални лица в Кайро, а ООН съобщи, че около 20 000 вече са достигнали Чад. Храната, водата и горивото сега са скъпи и не достигат в Хартум, а само 16 процента от здравните заведения все още функционират, съобщи Световната здравна организация.

 
Николай Трифонов, Елена Николова/БТА