На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното
На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното / netinfo
На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното
84654
На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното
На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното
  • На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното
  • На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното

Шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала да се санкционира с отнемане на книжката за половин години и глоба от 3000 лева. Tова решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. Сега санкцията е между 20 и 150 лева, защото това се приема като нарушение на правилата за използване на пътното платно.

Други нови текстове предвиждат въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода от 1 ноември до 1 март. В промените са заложени и по-строги правила за "нови водачи", както и по-високи глоби за пияни шофьори. Промените са предложени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Новите текстове в Закона за движение по пътищата предвиждат глоба от 3000 лева за шофьорите, които карат в насрещното платно. Темата стана актуална, след като в последните месеци имаше няколко случая на водачи, които караха в насрещното платно на автомагистрала „Тракия".

По време на дебатите в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Нели Петкова, чиято дъщеря Лора загина на пешеходна пътека във Варна, блъсната от мотоциклетист през 2011-та година, заяви, че „само високи глоби могат да попречат на хората, които не са свикнали да спазват законите, на хората, които си мислят, че тях законът не ги лови".

Проектопромените, внесен от Красимир Велчев, предвиждат завишаване на глобите за шофьори, които карат след употреба на алкохол и в същото време превозват пътници.
Когато водачът превозва пътници, освен лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срока, предвиден по съответната алинея, му се налага глоба от 1000 до 2000 лв.

При повторно установяване на употреба на алкохол глобата е 2000 до 4000 лв., а при отказ да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества - 4000 лв. Има и нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари и диференцирани наказания.

Въвежда се понятието "нов водач", като за новите водачи също се предлага нов, по-нисък праг на допустимата концентрация на алкохол в кръвта. За над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително такъв шофьор се лишава от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 месеца и му се налага глоба от 500 лева, а при концентрация на алкохол над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - срокът е 12 месеца, а глобата - 1000 лв.

Променят се глобите за превишаване на разрешената максимална скорост за движение с над 30 км/ч. Предложено е глобите за превишение от 30 до 40 км/ч, от 40 до 50 км/ч и над 50 км/ч. да бъдат увеличени двойно, но при заплащане на санкцията в 14-дневен срок, тя ще се е в размер на 50 на сто. Целта е да се стимулират гражданите, които заплащат глобата в 14-дневен срок, като за тях реално увеличение няма да има.

Не бяха приети предложенията на депутата Петър Славов за криминализиране на т. нар. гонки и отнемане на книжките на участниците в тях. Той настояваше на място да се прибират свидетелствата за правоуправление на водачите, причинили катастрофа със загинали и ранени.