е
е / Thinkstockphotos
За старта на новата учебна година учители излязоха на демонстрация през Министерство на образованието, за да изкажат недоволството си от наредбата, която предвижда те да посещават домовете на отсъстващите от клас ученици. Педагозите внесоха в образователното ведомство становището си и очакват диалог с министър Красимир Вълчев.

Това е една акция. В никакъв случай не е протест. Тази акция е свързана с внесеното от нас учителите становище още през лятото по повод постановление №100 на Министерски съвет, което беше подписано от 6 300 учители. За съжаление през лятото ние не получихме реакция от МОН, не получихме възможност да поговорим с министър Вълчев, въпреки че го познаваме като диалогичен човек, като човек, който слуша мнения.“, заяви учителката по китайски език и култура Яна Шишкова, която е и сред организаторите на протеста.

Красимир Вълчев: Нямаме учителски протест, акцията е политическа

От думите на Шишкова стана ясно, че в становището на учителите са залегнали две теми – тази за посещенията на учителите по домовете на отсъстващите ученици и атестациите, които влизат за преподавателите от догодина.

„Ние сме против на учителите да бъде вменявана полицейска роля. Също така искаме атестациите на учителите да се лишени от всякакъв субективизъм. Дали сме своите предложения, те под никаква форма не са политически, те са просто коментар на две наредби, по които в момента текат обсъждания“, заяви Шишкова, която бе категорична, че не приема за нормално преподавателите да бъдат етикетирани.

Министър Вълчев за готвения протест: Разбираме реакцията на учителите

„Аз съм против това как се сформират екипите за обходи. Може би, такива екипи са необходими и колегите от години ги правят без това да им е вменено задължително. Начинът, по който трябва да се разглеждат нещата, е: първо – училището да не се превръща в полицейска институция. Ние да не бъдем заставяни, чрез наредба, която може да падне в съда във всеки един момент, защото това не е нашият кабинет, в който ние имаме право да изпълняваме нашите служебни задължения. Съответно всеки един колега може да я атакува в съда една такава заповед на директор да бъде в такива екипи, така че на драго сърце част от колегите отиват да помагат на място, но това не може да бъде разписано, нито в закон, нито в постановление, нито да бъде вменено на всички училища. Нека всички, както досега да имат свободата да процедират както свободата да процедират както преценяват“, каза още тя.

Учители на протест в първия учебен ден, синдикатите се разграничиха

Учителката коментира и позицията на синдикатите, които не ги подкрепиха в позицията им за домашните посещения: „Синдикатите ни бяха подкрепили през лятото, тъй като именно г-жа Такева, заедно с г-н Стаматов в едно изявление по телевизиите, ясно казаха, че учителите действително са много натоварени, че не е редно бъдат натоварени с такъв вид дейност и сега това е меко казано изключително странно. Ние сме удивени от тази реакция, ние не сме я очаквали и може би целят народ трябва да ги попита какво е това?“, каза преподавателката по китайски и добави, че ще напусне синдиката, в който членува.

На въпрос дали демонстрацията на учителите е политическа тя отговори: „Аз не съм политическо лице. Удивително е, че това се коментира като политическа акция, при условие, че ако прочетете нашето обръщение, ще видите чисто и просто предложения по два нормативни документа, които са предложени за обществено обсъждане. Ако ние не можем обществено да ги обсъдим, то тогава, защо изобщо се предлагат“.

На първия учебен ден: Учители готвят протест пред МОН

„Това не е протест! Ние не зовем за протест! Не сме тук за да сваляме правителство. Не сме тук, за да противоречим на политиката на МОН! Входирали сме обръщението си и очакваме диалог, който очевидно не може да бъде друг освен публичен“, каза още тя.