/ iStock/Getty Images
В навечерието на новата учебна година - учители готвят протест пред просветното ведомство. Повод за недоволството е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици, предаде БГНЕС.

Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърна от учители в полицаи. Синдикатът на българските учители обаче категорично се разграничи от организирането на протест.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете.

Социалната комисия отхвърли законопроекта за помощите при второ и трето дете

Учителите възразяват срещу промените и те са описани в становище против промените, подкрепено от над 6000 души в онлайн петиция.

От образователното министерство обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%.

Тази година няма криза за кадри в образованието, обяви Красимир Вълчев

Според министерството на образованието целта на промените е децата, напуснали училище, да влизат в класните стаи ежедневно.

Против протеста се обявиха всички синдикати в образованието. В официално писмо до медиите се посочва, че акцията е "провокация с неясни цели". И допълват, че някой разпространява "измислени внушения за нарушени учителски права".

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в знак на символичен протест ще дадат на чиновниците в министерството бутилирана вода.

Акцията е под надслов „за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода”.
БГНЕС