Лято с много неизвестни вече е на прага на морските ни курорти. Официално туристическият сезон започна, но голяма част от хотелите още не работят. За да компенсират отлива на гости от чужбина, ще се опитат да привлекат българите с атрактивни оферти, посочва NOVA.

Въпреки че туристическият сезон официално стартира на 1 май, в Слънчев бряг отворените хотели се броят на пръстите на едната ръка. Много от резервациите бяха анулирани и собственици на хотели отложиха отварянето им поне с месец.

„В момента попаднахме в окото на геополитическата буря. Със заповедите за спиране на самолетите от Руската федерация, със заповедта на Ердоган да дадат минимални цени на украинците, ние сме обречени. Защото проспахме времето, тези начални дати, тези PCR тестове, това, което се случи, беше прекрасно. Сега могат да влизат туристи с антигенни тестове и пак има едно недомислие. Здравният министър беше обещал за децата до 12 години, сега и те ще влизат с PCR тестове”, посочи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

Това според хотелиери е основна причина за анулирането на резервациите, тъй като PCR тестовете значително оскъпяват почивката у нас на чуждите гости. Затова търсят варианти да започнат да запълват базата си с български гости най-рано след средата на месец юни.

„Българите винаги са добре дошли при нас. Както миналата година, и тази ще постараем да им дадем по-добри условия, дори по-добри и от тези на чужденците”, добави Налбантов.
Обмислят варианта да предлагат почивка за седем дни на цената на пет, както и допълнителни атракции. В повечето пакети е включен безплатен чадър и шезлонг на плажа, които обаче тази година няма да бъдат с по-ниски цени, засега.

Причината за скъпите чадъри и шезлонги е, че подготвените промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) няма как да бъдат приети от новия парламент преди разпускането му. Текстовете преминаха обществено обсъждане, но още не са внесени в Народното събрание, въпреки че летният туристически сезон вече е открит. От Министерство на туризма обясниха, че това не може да се случи, тъй като новите депутати са им забранили работата по всички видове концесионни процедури.

Повечето концесионери не искат да намаляват цените на плажните принадлежности, тъй като не им излизали сметките.



 
NOVA