На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада / снимка: DarikNews.bg, Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Репортерите на Дарик за сблъсъците край парламента
65604
Репортерите на Дарик за сблъсъците край парламента
Протестиращи и репортерите на Дарик за случващото се пред парламента
Валентин Грънчаров и Деа Манолова за новата акция на полицията
  • Репортерите на Дарик за сблъсъците край парламента
  • Протестиращи и репортерите на Дарик за случващото се пред парламента
  • Валентин Грънчаров и Деа Манолова за новата акция на полицията

До сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна в 40-ия ден на протести срещу кабинета „Орешарски". Близо 100 човека - трима министри - социалният Хасан Адемов, финансовият Петър Чобанов и икономическият Драгомир Стойнев, депутати от БСП, ДПС и ГЕРБ, журналисти, представители на синдикатите и на работодателите, се оказаха под близо 8-часова обсада в парламента - от 17.00 часа до 03.30 сутринта.

Малко след 22.00 часа полицията се опита да изведе част от депутатите - от БСП и ДПС, с автобус, при което се стигна до стълкновения между полиция и протестиращи. Демонстранти попречиха на автобуса да напусне района на Народното събрание и депутатите бяха върнати отново в парламентарната сграда. По последни данни десетима души - двама полицаи и 8 протестиращи, са ранени при сблъсъците.

След опита с автобуса, протестиращите се заеха да направят по-сериозни препятствия от телата си по потенциалните изходи от Народното събрание. По всички улички, от които може да излезе превозно средство, бяха направени барикади от всякакви подръчни материали - кофи за боклук, плочки от тротоарите, строителни отпадъци, пътни знаци.

Около 02.30 часа органите на реда изненадаха множеството, като подеха нова акция. Стотици полицаи с пълно бойно съоръжение направиха кордон и заградиха протестиращите, като успяха да изтласкат част от тях, които бяха блокирали служебния вход от североизточната част на парламента и бяха изградили барикади от пейки и всякакви предмети. Протестиращите им отговориха със скандирания „мафия" и "много сме, силни сме". Част от протестиращите бяха изтласкани към бул. "Васил Левски". Те вдигнаха ръце, жест, че няма да влизат в конфронтация с полицията. Репортерът на Дарик Валентин Грънчаров отнесе няколко удара с полицейска палка, докато отразяваше акцията на полицията.

След като протестиращите бяха изолирани, от служебния вход полицаите изведоха тримата министри и депутатите от БСП и ДПС от сградата на парламента с коли на жандармерията.

Малко след 04.30 часа от Народното събрание бяха изведени и останалите хора - депутатите от ГЕРБ, журналисти и представители на синдикатите и на работодателите.

Как се стигна до сблъсъците между полиция и протестиращи

Малко преди 22.00 часа голяма група жандармеристи и полицаи се строиха в района на парламента. Коли на жандармерията скриха видимостта на протестиращите към северния вход на Народното събрание, откъдето бяха изведени депутатите. Протестиращите около сградата на Народното събрание скандираха "Оставка", "Червени боклуци", "Арестувайте ги". Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция. По последни данни общо десетима са пострадали при сблъсъците - двама полицаи са откарани ранени във ВМА, няма опасност за живота им.

Петима протестиращи са откарани в Пирогов. Четирима от тях са били с контузии по главата и след преглед са освободени за домашно лечение. Петият е с мозъчно сътресение, вследствие на удар, което налагало да остане в болницата за наблюдение. Той обаче изразил собствено желание да бъде освободен, така че в Пирогов няма да нощуват протестиращи. Трима цивилни са били превързани на място от спешните екипи.

Полицаи с каски и шлемове проправяха път сред протестиращите на коли на жандармерията и на автобуса, който тръгна от северния вход на НС с част от депутатите. Кордонът от полицаи изтласка протестиращите, струпани край загражденията, и ги раздели на две части - едната към храм-паметника "Ал. Невски", другата - към Синодалната палата. Протестиращите изпочупиха автобуса, хвърляйки по него всякакви предмети.

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

Близо 40 минути множеството не позволяваше на автобуса с депутатите да напусне района на Парламента. Полицаите направиха жива верига пред автобуса, но той бе блокиран в района на храма "Александър Невски" откъм улица "Московска". Шофьорът на автобуса се принуди да върне возилото отново пред служебния вход на парламента.

Жена, която е била на първа линия точно пред жандармеристите съобщи за Дарик, че органите на реда ги настъпили с шутов, блъскали ги и ги удряли с палки, за да разчистят пътя на автобуса.

Иван Бедров, който е отразявал протестите, заяви за Дарик, че след като автобусът с депутатите е тръгнал от сградата на Народното събрание, полицаите са удряли наред, за да могат да направят път на автобуса. По думите му полицай е замахнал с палка в опит да счупи обектива на камерата му, за да не се види реално какво се случва. Според Бедров 40-ият ден е бил повратната точка на протестите и кабинетът не може да управлява повече.

Друг протестиращ сподели в ефира на Дарик, че по време на сблъсъците е бил издърпан от органите на реда зад бронираните им коли, набързо е бил ступан от полицаите, но професионално, да не си личи и след това е пуснат. Мъжът призна, че не се сърди на полицаите, защото все пак си вършили работата, но не можа да си обясни защо е било нужно да го бият.

Жена на инвалидна количка сподели, че 30-а поред вечер се включва в протестите, защото не може да гледа държавата в това състояние.

Протестиращи събраха на едно място всички вещи, които са изгубени по време на сблъсъците - телефони, дрехи, лични документи, така че всеки да може да си ги потърси.

Около 23.00 часа обстановката в района на парламента се успокои.

За Дарик Менда Стоянова от ГЕРБ, която бе в сградата на НС, заяви, че обстановката в парламента също е спокойна.

МВР разполага с достатъчно сили, за да гарантира сигурността в столицата. Това се казва в позиция на ведомството, разпространена тази нощ. Въпреки опитите за провокации полицейските служители запазиха спокойствие и предотвратиха ескалиране на напрежението по време на протестите тази вечер в столицата. В резултат на отделни действия, довели до нарушаване на обществения ред, са пострадали както протестиращи, така и полицейски служители, се казва в съобщението. Полицията призова гражданите да запазят спокойствие и да се разграничават от всякакви прояви на агресия.

Протестиращите барикадираха района на Парламента

След опита с автобуса, протестиращите направиха по-сериозни препятствия по потенциалните изходи от Народното събрание. По всички улички, от които може да излезе превозно средство, бяха направени барикади.

От задната страна на храма "Александър Невски" изходът бе блокиран с боклукчийски контейнери. Импровизирани барикади бяха издигнати и на други места. Едната бе на ъгъла на ул. Париж" и "Московска", където демонстрантите поставяха пейки, на ул. "Оборище" до площад "Ал. Невски" бяха струпани контейнери, плочки. В този район барикадата бе висока близо два метра. Протестиращи домъкнаха на барикадата и голям чадър от столично заведение, както и контейнер, който запалиха.

Откъм БАН протестиращите направиха барикада от плочки, колчета, камъни и контейнери. От всички посоки хората носеха различни предмети, подходящи за прегради. Вече изградените барикади се украсяваха с цветя и дръвчета. От страната на градинката към СУ също имаше барикада от контейнери. На "Цар Освободител" барикадата бе от кофи, пътни знаци, клони.

Около 1.20 часа автобусът, който преди няколко часа не успя да мине през блокадата, отново се придвижи до входа. Жандармеристите се строиха пак, както и при предишната операция, което раздвижи и протестиращите. Оказа се, че е фалшива тревога.

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

 

Решителната акция на полицаите

Около 02.30 часа органите на реда подеха нова акция. Стотици полицаи с пълно бойно съоръжение направиха кордон и заградиха протестиращите, като успяха да изтласкат част от тях, които бяха блокирали служебния вход от североизточната част на парламента и бяха изградили барикади от пейки и всякакви предмети. Протестиращите им отговориха със скандирания „мафия" и много сме, силни сме. Част от протестиращите бяха изтласкани към бул. "Васил Левски".

Същата акция бе проведена и с протестиращите, които се намираха в района на улица "Оборище".

Методично полицаите се опитваха да изолират хората на места, по-далеч от огражденията. Една част от хората бяха блокирани пред централния вход на парламента, други при университета, трети на "Оборище" и край служебния вход. Идеята бе групите да не могат да се съберат.

На пресечката между бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" се образува плътен полицейски кордон, който попречи на хората да стигнат до другата страна на Парламента.

След близо 8-часова блокада около 03.30 часа полицаите изведоха тримата министри и депутатите от БСП и ДПС от сградата на Народното събрание. Те бяха съпровождани от полицейски кордон. Депутатите бяха изведени с коли на жандармерията. Протестиращите им отговориха с бурни скандирания "предатели".

В ранните часове в сряда се появи фадрома в района на Парламента, който разруши барикадите, изградени от протестиращите. Голяма част от протестиращите се събраха на ъгъла на "Васил Левски" и "Оборище". Там ги посрещна кордон от полицаи. Чуха се викове "Утре пак" и "Жалки сте". Хората викаха: "Оставихме плочките цели, защо ги чупите".

Около 04.00 часа протестиращите започнаха да се разотиват, а в 04.30 бяха изведени и последните хора, останали в сградата на Народното събрание - депутати от ГЕРБ и журналисти.

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

Началото на протеста

В 40-ата вечер от началото на протестите множестшото в столицата се събра и обсади сградата на Народното събрание. Причината е, че в парламента заседаваха парламентарните комисии по бюджет и финанси, по икономическа политика и туризъм и по труда и социалната политика. Основната цел на протестиращите бе никой от сградата на парламента да не бъде допуснат да излезе.

Заради широкия спектър на ограждения, протестиращите се разделиха на няколко групи.

Три групи протестиращи пазиха нито един народен представител да не излезе от служебния вход на парламентарната сграда. Две от групите бяха разположени от двете страни на храм-паметника „Свети Александър Невски" и една бе на улица „Париж" - до Светия Синод.

Ограждения липсваха единствено на мястото, където свършва улица „Шипка" в перпендикулярната на нея улица „Париж" - зад „Светия Синод", това наложи там да бъдат концертирани много от полицаите, охраняващи протестите. Това породи огромно недоволство сред събралото се множество и те от своя страна бяха силно освирквани. С подръчни средства групата, намираща се на улица "Париж" - загради полицейския кордон, който ги пазеше да не навлязат към входовете на Народното събрание и по този начин се получи символично второ ограждение, което да попречи на евентуални излизащи и последваха реплики: "Излезте с вдигнати ръце, вие сте обкръжени".

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

Тази вечер за първи път същински протест пред сградата на Министерския съвет нямаше. Там се събраха не повече от стотина души, които не успяха да блокират движението в района. Младежи на велосипеди минаха покрай тях и ги подканиха да не седят пред Министерски съвет, а да се отправят пред сградата на Народното събрание, тъй като не достигали хора, за да я блокират.

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

Широките заграждения не позволяваха на протестиращите да се обединят. Пета група бе разположена в градинката до Софийския университет. Велосипедистите обикаляха от група в група и съветваха хора от една по-голяма група, да преминат към друга по-малобройна, за да бъдат относително равни всичките групи.

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

Протести и в други градове на страната

И днес около 50 души тръгнаха по Главната улица в Пловдив с плакати, свирки и вувузели, скандирайки "Червени боклуци" и "Оставка". Те направиха промяна в маршрута и от Джумая джамия се върнаха обратно към площада пред общината, а оттам се отправиха към централата на БСП в града на ул. "Кръстьо Пастухов". Там престояха около 10 минути, като изписаха на асфалта с тебешир думата "Оставка". Оттам групата се разотиде, без да блокира улици и кръстовища.

Репортер на Дарик бе обект на словесни нападки от страна на протестиращи, които настояваха да разберат защо журналистите не се включват в протестите. Отговорът, че професията изисква обективност и ненамеса не бе удостоен с внимание.

За втори път в рамките на 3 дни бе забелязано отсъствието на флагмана на пловдивските протести Христо Марков. Не стана ясно и дали ще има организиран поход към Бузлуджа в петък, когато е традиционния събор на партията - столетница на върха. Остава в сила обаче акцията в четвъртък, когато протестиращите ще се съберат с червени торби, пълни с боклук, като символ на недоволството им от управляващите.

На 40-ия ден протестът бе окървавен, министри и депутати под блокада
netinfo

Около 300 души дойдоха сутринта на 40-ия ден на протестите, за да изпият традиционното си сутрешно кафе пред парламента в знак на протест срещу кабинета „Орешарски". Протестиращите извикаха свещенослужител, който отслужи молебен за правителството. Хората донесоха на площада празен ковчег, символ на правителството на Орешарски, поднесоха жито, почерпиха и с шампанско. За кратко беше спряно движението, за да бъде пренесен траурно ковчега. След това трафикът отново бе възстановен, а част от хората се разотидоха.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.