/ БГНЕС, архив
Здравният министър Кирил Ананиев заболницата във Враца
96453
Здравният министър Кирил Ананиев заболницата във Враца
  • Здравният министър Кирил Ананиев заболницата във Враца
Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.
 
"Моят предшественик е заявил, че това ще стане в края на 2019 г. В резултат на ускоряване на този процес от моя екип първите доставки ще започнат още в края на тази година", посочи Ананиев.
 
Болница без линейка? - Разградската!

Министерството предвижда изпълнението на голям инвестиционен проект по ОП "Региони в растеж 2014-2020" с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудване в системата на спешната помощ в цялата страна с общ бюджет 163,5 млн. лева. Проектът включва 237 обекта от системата на спешната помощ в цялата страна. Спешни отделения в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове, 170 филиала за спешна медицинска помощ и 6 изнесени екипа извън областните градове.
 
Откриха филиал на Спешна помощ в Божурище

Ананиев увери, че центровете за спешна медицинска помощ разполагат с достатъчно на брой линейки и медицинско оборудване, разположено в тях. Основните автомобили и медицинско оборудване към тях, с които се изпълняват повикванията за спешна помощ, са закупени през 2007-2009 г. 56 от тях са закупени в края на 2015 г. и началото на 2016 г.
 
"В докладите и анализите на директорите на центровете за спешна медицинска помощ няма сигнали и индикации за риск за невъзможно изпълнение на основната им дейност. Отбелязва се значителна амортизация, както на линейките, така и на оборудването", обясни ресорният министър.
 
Обновяват Спешния център във Враца, започнаха с инфраструктурата

Той допълни, че ежегодно министерството осигурява на центровете бюджет за поддържане на линейките и оборудването в състояние за осъществяване на дейността им.

От парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев информира също, че в ръководството на болницата във Враца има проблеми, но ще се изчакат резултатите от прокурорската проверка.