линейка
линейка / ThinkStock/Getty Images
Предишното ръководство на МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград е отдало под наем на таксиметрова фирма единствената линейка, с която лечебното заведение е разполагало. Това обяви на пресконференция изпълнителният директор на болницата д-р Гечо Жеков.
По думите му имало и втори специализиран автомобил, но тъй бил продаден пак от предшествениците на настоящата управа. Наемателят е таксиметрова фирма, която по договор, който е сключен през 2015 г. и е за неопределено време, плаща месечен наем от 100 лева, като е задължен да ползва линейката само за превоз на пациенти. Към момента автомобилът е в двора на болницата, ползва се от лечебното заведение срещу 15 лева наем за транспортиране на болни от едно отделение в друго на територията на болницата, а за превоз до други лечебници се ползвали линейки на Центъра за спешна помощ.
На пресконференцията д-р Жеков за пръв път за петте месеца управление на болницата съобщи какво е заварил при встъпване в длъжност и отчете за този период.
По думите му задълженията на болницата през юли са били 1 549 000, от тях просрочени са били 1 219 000 лева. Към днешна дата двете цифри са 1 254 000 лева и 895 000 лева. Д-р Жеков обяви още, че болницата дължи пари за новозакупения от предшествениците му скенер и лапароскоп, за които държавата осигурила само част от необходимите средства, а не целите суми.
На два пъти сметките на болницата са запорирани заради задължения към различни фирми за общо 100 000 лева, но ситуациите са преодолени – увери д-р Жеков.
Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит
Той бе категоричен, че няма текучество на специалисти от болницата, при новото ръководство били напуснали само трима от докторите, заплатите се плащали редовно и били увеличени с общо 100 000 лева. За пациентите пък имало осигурена храна сутрин и вечер, като предстояло провеждане на нова процедура за избор на фирма, която да доставя храна за болните.