Адвокат за случая във Враца: Когато има опасност за живота, регистрацията не бива да е на първо място
Продължават проверките за трагичния случай в Спешното отделение във Враца. Жена загуби живота си на рецепцията на болницата в града, пред очите на детето си, докато чака да й бъде оказана лекарска помощ. В знак на недоволство и тази вечер е организиран протест, с което хората във Враца искат да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването, посочва NOVA.

Мъжът на починалата 44-годишна жена разказа подробно какво се е случило във фаталния ден. Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. 

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната й карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”, каза Николай Витанов.
 

По думите му жена му се почувствала зле внезапно. „Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да й премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център, вече почти не можеше да говори”, поясни мъжът на починалата.

Близките на починалата заявиха, че ще се погрижат за детето на жената, което вече е пълен сирак.

„Детето няма да го оставим. Има леля, баба и дядо. Ще го гледаме, то си е наше. Няма значение, че не съм биологичен баща”, коментира Витанов.

„Мама ми се обади и пищеше, че сестра ми е починала. Отидохме в болницата, не получихме никаква информация. Казаха ни, че вече са обясни всичко на мъжа й”, разказа сестрата на 44-годишната починала жена.

Вчера в града се проведе и протест пред болницата. Местните искаха да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването. „Настояваме за промяна в отношението на лекарите. Много хора ги е страх да говорят пред камера. Съветвам ги  да си търсят правата”, каза един от протестиращите.

„Не може постоянно да се губи ценно време. Вчера, пред очите ми се съобщи за инцидент на пътя – четирима пострадали, сред които и бебе. Заснех как линейките се бавят, лекарите пушеха. Отне им 40 минути да вземат ранените и да ги закарат в болница”, каза друга протестираща.

Днес в 18.00 ч. пред лечебното заведение отново ще се проведе демонстрация. Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров също е уведомен за случая. „Вчера по обяд ми се обади шефът на болницата, за да ми съобщи. Назначих комисия, която днес ще работи по случая. Изгледах клипа над 20 пъти. При човек в безпомощно състояние първо трябва да се окаже незабавно помощ и после да се иска лична карта”, категоричен е той.
 

“Вина може да се търси и за съжаление виновникът няма да бъде наказан. Този случай ще отшуми, както много други и ще го забравим. Виновна е държавата, виновно е Министерство на здравеопазването”, това каза в "Твоят ден" Пенка Георгиева от пациентската организация “Заедно с теб”.

Тя подчерта, че това, което липсва, са триажни протоколи и триажна сестра на регистратурата в лечебните заведения. "Трябва да имам обучена сестра за определяне на спешността и тя да следва протокол и алгоритъм, чак след това да се мисли за регистрация и COVID тест", заяви още Георгиева и допълни: "Министерство на здравеопазването не ги е внедрило триажните протоколи, има ги от 2017 година".

Според нея е нужно събиране на спешен експертен съвет от Министерството на здравеопазването, който да се занимае с триажните протоколи.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, смята, че ако винаги се съсредоточаваме върху конкретната вина на даден служител, няма да решим системния проблем, който съществува в лечебните заведения и в здравеопазването.

"Няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските действия, когато има опасност за живота, регистрацията не бива да е на първо място", отбеляза тя.