Мъглата затвори софийското летище, затруднява корабоплаването по Дунав
Мъглата затвори софийското летище, затруднява корабоплаването по Дунав / Sofia Photo Agency
Мъглата затвори софийското летище, затруднява корабоплаването по Дунав
36943
Мъглата затвори софийското летище, затруднява корабоплаването по Дунав
  • Мъглата затвори софийското летище, затруднява корабоплаването по Дунав

Около хиляда пътници са блокирани в момента на Летище София, съобщи за Дарик Антони Тушев, ръководител отдел „Терминали" на аерогарата. Заради мъглата летището бе затворено още в следобедните часове. Отменени са десетки полети, а почти всички останали полети през деня се извършваха със закъснения. От ръководството на аерогарата са предоставили на чакащите пътници 80 допълнителни седалки.

Лошото време и гъстата мъгла нарушиха движението на столичната аерогара още сутринта, за да се стигне в следобедните часове до и затваряне на летището. Анулирани са полети с дестинация Дюселдорф, Будапеща, Прага, Франкфурт, Лондон, Манчестър, Истанбул, Виена, Варшава и за Букурещ. Полетите за Лондон, Париж, Милано, Берлин и за Виена са извършени от Летище Пловдив, обясни пред Дарик Антони Тушев:

Ние работим с пътниците, които са в терминалите. В момента ги обслужваме, осигурили сме им допълнителни седалки, тъй като в такива ситуации всички авиокомпании, докато решат дали ще отменят полета, ще го анулират ли, ще се премаршрутират ли пътниците, дали ще им се заверяват билети за друг ден, ще ги настаняват ли на хотел докато ги хранят, сме длъжни да им създадем удобство.

Колко допълнителни седалки сте осигурили?

На терминал 2 сме осигурили 80 допълнителни седалки. Просто това са ни възможностите, тъй като те са изключително тежки.

Каква е ситуацията сега на терминал 2, има ли много чакащи пътници заради отменените полети?

На гишетата на авиокомпаниите има много чакащи пътници, много полети се анулират. Сигурно има над 300-400 пътници в момента пред гишетата.

Към този час Летище София остава затворено. Предвидените по разписание кацания се извършват на летищата в Пловдив, Варна, Солун и Белград. 

Мъглата затвори софийското летище затруднява корабоплаването по Дунав
netinfo

Гъста мъгла затруднява от няколко дни корабоплаването по река Дунав заради съчетанието на положителните температури на водата с минусовите на въздуха. Заради мъглата, която се образува непосредствено над водната повърхност, от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав обявиха щурмово предупреждение в района на град Свищов.

Очаква се и утре да има мъгли, като най-трайни ще бъдат те в Дунавската равнина и Тракия. Те се разсеят късно след пладне.

Пълната прогноза за времето четете тук