400 снегорина разчистват снега от основните пътни артерии в страната
Второ денонощие 400 машини почистват републиканските пътища в страната след започналия снеговалеж.
 
"Към момента няма затворени пътища в страната. Няма ограничения по първокласната пътна мрежа. Ограничения се налагат само за товарните автомобили, основно по проходите", обясни инж. Светослав Глосов от ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" пред NOVA. "Затворени за движение на камиони над 12 тона са Батак - Доспат, Белово - Юндола и Велинград - Сърница", добави инж. Глосов.

Изпращаме „Татяна“, нов циклон ще затопли времето у нас

През тази нощ в старопланинския проход "Петрохан" (1760 м височина), който свързва Монтана и Берковица със София, е паднал нов сняг и там вече са натрупани 30 см, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. Температурата в прохода е минус 3 градуса, от сутринта снеговалежът намалява.
 
Пътят е почистен и опесъчен с 22 машини и е проходим при зимни условия. Ограничението за преминаване на товарни автомобили през прохода остава в сила, обявиха от пътното управление в Монтана.
 

В равнинната част на област Монтана през нощта е валял дъжд, а в планинските общини Берковица, Вършец, Георги Дамяново и Чипровци - мокър сняг. Пътищата навсякъде са проходими, като трябва да се шофира внимателно заради мокрите и заснежени настилки, уточниха от управлението в Монтана.

"Все още по пътищата продължават да се движат моторни превозни средства, които не са оборудвани с гуми за движение при зимни условия или грайферът на гумите е по-малък от 4 милиметра", заяви тази сутрин пред NOVA инспектор Петър Соколов от ГД "Национална полиция". "Шофьорите трябва да се движат внимателно по виадуктите, които са част от републиканската пътна мрежа, защото там има условия за заледявания", подчерта той.

Снежната покривка на прохода Шипка надхвърля 30 см, вали слаб сняг, но пътното платно е почистено и опесъчено, съобщиха от общинския съвет по сигурността. Няма други ограничения на старопланинския проход, освен забраната за движение на автомобили с обща маса над 12 тона.

Снежната покривка в равнинната част е около 15 см, вали слаб сняг. Градската пътна мрежа е почистена и опесъчена, почистват се и пътните участъци към селата. Пътищата от Габрово към Севлиево, Трявна и Дряново са почистени и са проходими при зимни условия. Без ток са селата Стойчевци и Драгомани, както и Койчевци и Рашевите в Тревненския балкан,
Екипи на дружеството "Енерго-про" работят по отстраняване на авариите.
 

БГНЕС


Свлачище затруднява движението по пътя Кричим-Девин

Над 50 машини са обработвали пътните настилки по високите части на Смолянско, като те са проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление в Смолян.

Отпада ограничението за всички превозни средства да се движат с вериги през проходите "Пампорово" и "Превала". През прохода "Превала" остава ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Отпада ограничението и за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета и през прохода "Рожен" и по пътя Девин-Михалково.
 
„Татяна“ покри България със сняг, задръствания и ограничения по пътищата

Според  данни на Планинската спасителна служба в Пампорово, там продължава да вали сняг, като на този етап е натрупало около 20 см в района на "Студенец", а температурата е -4 градуса. На връх Снежанка снежната покривка е достигнала 30 см, в района на Чепеларе тя е 10 см, а на връх Мечи чал около 20 см.

По пътя Кричим - Девин се пропускат само леки автомобили. Причината - земна и скална маса са се свлекли на пътното платно на около километър след Кричим в посока Девин, информира МВР. Сигналът е получен тази сутрин към 4.30 ч. Предприети са действия по разчистване на пътя. До приключване на работата се пропускат само леки автомобили. На място са полицейски служители, които отклоняват движението по обходни маршрути през Асеновград и Батак.

Безразсъден шофьор на "ТИР на ски" възмути министър (СНИМКА)

След снеговалежа пътните настилки в Търговищко са обработени със сол и мокри. През нощта в областта са работили 30 машини, съобщи дежурният в Областно пътно управление в Търговище. В региона няма въведени ограничения и затворени пътни участъци. Видимостта е добра. Най-много сняг е паднал в общините Антоново и Омуртаг, където снежната покривка е около 5 см.