/ iStock/Getty Images
В мандата на служебния кабинет основен приоритет на МВР бяха изборите. Това каза при представянето на годишния отчет на ведомството главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Той посочи, че най-много усилия са вложени в районите, в които е имало сигнали за риск от корпоративен вот.

За изборите през ноември са получени 1218 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. Това е с шест процента повече от изборите през лятото и с 66 на сто повече от изборите през пролетта, посочи Тодоров.

75 на сто са повече досъдебните производства срещу нарушени политически права.

Освен това приоритет на МВР бе намаляване на броя престъпленията срещу личността и имуществото на хората, както и данъчните престъпления.

Друг приоритет на МВР е било противодействие на организираната престъпност, а също и ефективен граничен контрол срещу незаконната миграция, обобщи главният секретар.

Миналата година са регистрирани почти 79 000 престъпления, спрямо 81 000 през 2020 г. Разкриваемостта расте с един процент.

Има лек ръст при убийствата (повечето битови) и домашното насилие. Всичко това има връзка с изолацията и ковид мерките, каза Тодоров.

Рязък спад има при грабежите. Подобна тенденция има при кражбите и телефонните измами, отчете главният секретар.

От МВР регистрират и няколко тежки кибератаки. Сред приоритетите в работата на МВР е била борбата срещу разпространението на цигари и алкохол без бандерол. Разбити са пет незаконни фабрики за цигари.

Предизвикателство остава борбата с наркотиците. 29 тона канабис и над един тон хероин са заловени, пресечени са шест международни канала за трафик на дрога. 

През 2021 г. са станали 370 катастрофи повече спрямо 2020 година, ръстът при загиналите е над 20 на сто, а при ранените със седем процента.

Ръст има и при миграционния натиск. 55 000 души от трети страни са опитали да влязат у нас. Това е наложило по границата с Турция и Гърция да бъдат изпратени и военни.

Над 45 000 произшествия отичат от пожарната. Мнозинството са пожари. 

Целите през 2022 г. са намаляване на престъпленията срещу личността и собствеността, данъчната система, трафика на хора и наркотици, ефективен граничен контрол.
БТА