/ БТА
Статистиката през последните години показва, че делът на регистрираните тежки катастрофи по вина на водачи с доказана употреба на наркотични вещества или техните аналози съставлява под 1% спрямо общия им брой. Това посочва вътрешният министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос на народния представител Иво Русчев във връзка със случаите, при които се установяват от МВР водачи, употребили наркотици, публикуван на интернет страницата на Народното събрание.

По данни от сайта на МВР, от началото на годината до 13 ноември в страната са се случили 5768 тежки пътни произшествия, при които са загинали 446 души, а ранените са 7355. При сравнение с данните за загинали (445) през същия период на 2021 г., се отчита един повече загинал участник в движението през 2022 г.

Регистрираните управления на моторни превозни средства след употреба на алкохол над 1,2 промила са 2 702, а след употреба на наркотици – 2 069, показват данните от месечните бюлетини на МВР за престъпността в периода януари – юли 2022 г.