МВР призовава хората да сигнализират при намиране на части от снаряди
МВР призовава хората да сигнализират при намиране на части от снаряди / снимкa: Sofia Photo Agency

МВР призовава всички, които са в Челопечене или близките населени до взрива вчера места, ако забележат осколки или невзривили се елементи да потърсят най-близкия автопатрул.

От ведомството призовават хората, намерените частици да бъдат обозначени, за да се изключи възможността за достъп до тях от други лица. Така ще се предотврати евентуално нараняване или каквато и да е опасност. В района около вчерашния взрив полицейското присъствие остава засилено.

Представители на всички служби на МВР продължават участието си в работата на кризисния щаб. От министерството са посочили като приоритет обсъждането на въпроса за пропускане на автобуси в отцепения район, това съобщи правителствената информационна служба.

Министерството на отбраната и Генералния щаб са разпоредили две модулни формирования от Българската армия от по 25 военнослужещи да оказват пълно съдействие на кметската управа за почистване на района от счупените стъкла.

Продължава и работата на инженерни подразделения със специализирана апаратура за обезопасяване от невзривени елементи, като вече са приключили огледите на гражданската част от региона.

Изпратени са експерти от Териториалната дирекция "Гражданска защита" за подпомагане дейността на районните кметове по установяване на нанесените щети на гражданите. Под ръководството на кметовете на райони работят 11 комисии за описване на нанесените щети. В район "Кремиковци" има пет комисии, а в район "Нови Искър" - шест комисии.

Десет експерти от агенция "Социални дейности" са били изпратени да окажат съдействие при попълване на необходимите документи за възстановяване на щетите на гражданите и общината.

МВР и Министерство на отбраната са в постоянна готовност да организират при промяна на обстановката съответна промяна на режима за движение и охрана.