/ БГНЕС
Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на АПИ
МВР праща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на АПИ. Това съобщиха от пресцентъра на полицията.

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Ще има ли увеличение на цените на винетките

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г.  и  е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец.  А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет.

Промени в закона предвиждат: Сгрешена винетка да може да се коригира еднократно

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК, според разследващите от ГДНП.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, допълват още от МВР.