/ БГНЕС
Увеличение на винетките няма да има, те са по-скоро за намаляване. "Винетките в момента плащат две трети от цялата сума, събрана от тази система - тол, плюс винетки. Това не е честно, във всички останали европейски страни две трети от събраните суми се плащат от тежкотоварните превози", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството и вицепремиер Гроздан Караджов пред NOVA.

По думите му, това е комуникирано от негова страна с превозвачите още през януари. Той посочи, че ако се мисли за намаление на таксите, то ще бъде от януари следващата година, тъй като те са платени за тази година.

Според Гроздан Караджов финансирането на нашите пътища е било много дисбалансирано . "Това, че с нулев обхват са били всички второкласни пътища в България, е причината в момента те да са абсолютно помлени и да не приличат на нищо", каза Караджов.  

Той посочи, че вчера се е върнал от Видин, обиколил е цялата Видинска област, минал е през най-лошите пътища, включително и по места с липса на пътища.

"Минах през горски пътища, по които няма нищо, не знам как тези хора пътуват до най-близкия град, нямаше и обхват на мобилните мрежи", допълни той.

Министърът отбеляза, че вече има ясен план и карта със срокове, хората от Видин са доволни. Ще започне строителството през лятото, на тази липса на път, за която хората плащат винетка, допълни Караджов.