Кале
Кале / Gulliver/Getty Images
Във връзка със затрудненията при преминаване от Великобритания към Франция и новите условия за влизане на френска територия българското посолство в Париж е в постоянен контакт с френските власти, както и с наши сънародници, блокирани край Доувър. Това съобщиха от МВнР.
 
Засега няма сигнали за бедстващи български граждани на територията на Франция във връзка с ограниченията.
 
С вербална нота българското посолство в Париж още вчера е предало писмо от министъра на транспорта Росен Желязков до френския му колега Жан-Батист Джебари, в което българската страна сигнализира за множество блокирани български превозвачи на границата между Великобритания и Франция, като е отправена молба те да бъдат пропуснати и да продължат пътуването си през Франция.

Българи от опашката в Дувър притеснени, че няма да им зачетат тестовете

 
Късно снощи френското правителство взе решение за отваряне на границата с Великобритания като всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на Франция, при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01. Списъка с признаваните от френските власти антигенни тестове може да видите в приложения файл.
 
Пътуващите са длъжни да представят резултатите от тестовете на самолетните, морските или железопътни компании преди отпътуването.
Тестове ще се правят на място за блокираните граждани, като в момента френските и британските власти преговарят за условията, както и за местата, на които ще бъдат извършвани.
 
В случай че резултатът от бързия тест е позитивен, е необходимо да се направи PCR тест. При позитивен резултат и от PCR теста, гражданите ще бъдат подлагани на 10-дневна карантина, като властите във Великобритания са поели ангажимент да осигурят условия за това.