Венцислав Мутафчийски
Венцислав Мутафчийски / Георги Димитров
България е на второ място по смъртност от коронавирус в света след Унгария. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти

По думите му, България е надминала пика от 23 ноември 2020-та и заболелите вече са 679 на 100 000.

Спрямо миналата седмица с 23 % е нарастването на заболелите от коронавирус, а хоспитализираните пациенти са със 17 % повече. Смъртността от COVID-19 е нараснала с 5 %. На двуседмична база обаче процентът е 53, допълни още Мутафчийски. 

Мутафчийски отчете и скрита заболеваемост в страната. По думите му, много хора регистрират в РЗИ само един член на семейството с COVID-19, а всички са болни.

Има цели компании, които са по 10, 12 души, които регистрират само един заболял, а всички са болни“, обяви още Мутафчийски. По думите му процентът на смъртността би бил по-нисък ако нямаше скрита заболеваемост.  
Председателят на оперативния щаб обяви още, че пациенти с COVID-19 развиват непознат досега вид диабет.

"В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира неоткрит досега диабет при заразените с коронавирус. За щастие на повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно налягане. Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. Около три месеца след преболедуването този диабет изчезва", увери проф. Венцислав Мутафчийски.