За последните пет години нямаме осъден телефонен измамник на повече от 5 години. Над 50% са случаите, когато те получават условни присъди. Това съобщи инспектор Стефан Попов от ГД "Национална полиция".

Изказването му бе по повод признанията на телефонен измамник пред NOVA. 45-годишният Бисер Петров от София е обвинен, че е измамил шестима души. Той и още двама от неговата група са задържани в Перник.

Хитри измамници отмъкнаха над 7000 евро от възрастна шуменка

Преди да влезе в схемите с телефонните измами бил шофьор в градския транспорт, карал и такси. След като му вземат книжката обаче остава без работа. Тогава в биографията му идва редът на измамите по телефона.

"Моята роля беше на муле, трябваше да събирам парите. Стана случайно с обява в интернет", разказа Бисер. Работи за човек, когото обаче никога не вижда - телефонистът. Той е и човекът, който координира мулетата и шофьорите. Бисер се обръща към него с името "Томов".

Златни монети и 3000 лв. даде баба, за да "помогне" на съсед

Най-тиражираните версии на телефониста са катастрофа или болест, а жертвите най-често са по-възрастни хора.

"Наистина ме е гнус от себе си, защото тези хора излизаха разплакани, разтревожени, даваха ми парите, аз ги взимах и бягах", сподели Бисер.

Ако бъде признат за виновен, 45-годишният мъж може да лежи до 6 години в затвора.

"Пари се връщат само за конкретното престъпление, за което ние ги задържаме. Това е трудно доказуемо. Това е дистанционно извършено престъпление. Веригата е такава, че мулето не знае кои са хората, които го пращат. Имаме редица случаи, в които потърпевшите даже не виждат мулето", заяви още инспектор Попов.

Жена хвърли през терасата си злато, валута и левове на мним полицай

"Напоследък по схемата, в която се представят за полицаи и провеждат акции за залавяне на телефонни измамници, карат хората да хвърлят парите през балконите и прозорците с мотива, че тези измамници са много опасни и могат да посегнат на живота и здравето им", обясни той.

"Има цели квартали в населените места, в които живеят телефонни измамници. Това са групи, организирани на родов принцип. Такива има в градовете Левски и Градище, Плевенска област, а във Великотърновско са Горна Оряховица, Павликени и град Ветово в Русенска област", добави инспектор Стефан Попов.

Източник: nova.bg