/ БТА
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проверява напредъка по изпълнение на проектите за техническа рекултивация на последните осем стари стари депа за битови отпадъци. Те са в общините Бяла (Варненско), Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

В началото на август министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с кметовете заради забавената рекултивация на старите общински депа. МОСВ изиска от общините график на дейности и започна ежеседмични проверки.

След проверки на място от служители на министерството на депата в Перник, Дупница и Бобошево, е установено, че и на трите депа има съществена мобилизация и напредък при реализиране на строителните дейности.

За депото в Перник, независимо от неблагоприятните метеорологични условия през последните дни и обилните дъждове, има напредък, който съответства с представения пред МОСВ график. На депото в Бобошево строителят е осигурил необходимата техника, теренът е равнинен, което позволява да се работи с добри темпове. На депото в Дупница са осигурени техника и работници, като дейностите се изпълняват при добра организация и по график. 

Инспекция на депото във Велинград установи, че се работи по довършителни дейности, като поетият ангажимент от страна на общинското ръководство е за приключване на дейностите по техническата рекултивация към средата на месец септември.

На депото в Бяла (Варненско) работата на терен е приключена и вече има издаден акт 15 за изпълнена техническа рекултивация.

Проверката на общинското депо в Кърджали установи напредък при предвидените строително-монтажни работи, които се изпълняват според поетия от общината ангажимент. За депото в община Кочериново има разрешение за строеж от края на Август и има определена дата за започване на дейностите в рамките на следващата седмица. Забавяне е отчетено при началото на дейностите по изпълнение на рекултивацията на депото в община Пирдоп. 

Преди година Европейската комисия предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на Европейския съюз за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от общо 113, включени в наказателната процедура. След завършването на техническата рекултивация на депото в Бяла към момента остават само седем такива депа.
БТА