МО оказва пълно съдействие за изясняване на случая с язовир „Иваново
МО оказва пълно съдействие за изясняване на случая с язовир „Иваново / Impact Press Group, архив

Министерство на отбраната /МО/ оказва пълно съдействие на следствието и прокуратурата за изясняване на случая със скъсаната стена на язовир "Иваново". Това посочват от пресцентъра на министерството във връзка с изказване на прокурор от окръжната прокуратура в Хасково.

По искане на следствените органи са събрани, изпратени и, по потвърждение на прокуратурата, получени заверени копия от всички документи по случая, с които МО разполага. Това са документи от ведомствения архив, както и документи от държавния архивен фонд. От тях ясно се вижда, че на МО никога не е предоставян за стопанисване и ползване язовир "Иваново", се казва в позицията на министерството, разпространена от пресцентъра му.

МО ще продължи да оказва пълно съдействие на компетентните органи за окончателното изясняване на случая. Считаме, че до окончателния резултат от проверката и официално становище на прокуратурата е недопустимо отделни лица, работещи по случая, да лансират публично собствени предположения и прогнози, основавани на частични материали, които могат да повлияят на безпристрастността и на окончателния изход от разследването, се посочва в изявлението на министерството.

На 6 февруари стената на язовир "Иваново" се скъса и водата заля околните села, като най-тежко пострада село Бисер, в което живеят около 800 души. При инцидента загинаха 10 души.