Младен Маринов
Младен Маринов / БГНЕС
Младен Маринов: Грешките в сайта на МВР за броя загинали по пътищата са технически
99090
Младен Маринов: Грешките в сайта на МВР за броя загинали по пътищата са технически
  • Младен Маринов: Грешките в сайта на МВР за броя загинали по пътищата са технически
Грешките в сайта на МВР за броя загинали по пътищата били технически. Това заяви за предаването „Седмицата” вътрешният министър Младен Маринов. От Института по пътна безопасност обвиниха вътрешното министерство, че системно манипулира статистиката и занижава броя на жертвите. От института публикуваха справка от сайта на МВР, където ежедневно се отчита броят на загиналите спрямо същия период за изминалата година. Въпреки че числата показват ясно колко точно е разликата, под таблиците за различните дни МВР отчита по-малък брой загинали в противоречие със собствената си статистика.

Според Диана Русинова от института е изключено да става дума за техническа грешка и е необходима независима проверка на статистиката, вместо МВР да се самоконтролира чрез проверки дали дава верните данни. Според Младен Маринов обаче грешки можело да станат винаги, но МВР нямало за цел да манипулира статистиката и не можело да скрие смърт на пътя.

МВР системно подправя статистиката на жертвите по пътищата, твърдят експерти
 
"Вчера направих проверка от всички, които имат отношение по събиране, обработване и качване на информацията на сайта на МВР и се установи, че това е чисто техническата грешка, която е допусната в нашия пресцентър при качване на информацията. Смяна на цифри може да се проследи в дните как е вървяла статистиката. Има документ, на който е реалната цифра. Но пак казвам, ние няма как да излъжем за загинал човек на пътя. Дайте да започнем да мислим как да решаваме проблема, защото ние в България винаги търсим кусурите. Когато имаме сериозен пропуск, ние сме ОК да бъдем критикувани и ще го отстраним. Ние търсим широка платформа за обединение около няколко основни задачи и цели, които да ги постигнем съвместно с неправителствени организации, с държавни институции, така че да работим напред. Винаги стават грешки, може да стане техническа грешка. Нямаме за цел да манипулираме статистиката, защото така не бихме, могли да вземем правилните решения".
 
Цялото интервю с Младен Маринов очаквайте тази събота в предаването „Седмицата” по Дарик радио.