Ако стоим отдалечени един от друг, сърцата ни ще бъдат близки, каза той в ефира на "Събуди се"
Сред местата, където се струпват най-много хора, са храмовете. В неделя сутрин в цяла България бяха отслужени литургии, а призивът на Светия синод е болните и немощните да си останат у дома.

Към този призив говорителят на Синода митрополит Киприан добави и личен апел - хората в неговата епархия да се въздържат да посещават храмовете през времето на извънредното положение.

Митрополит Киприан: Моля Бога, минавайки по пътя на сегашното ни страдание, да възродим духовността си

„След призива, който църквата отправи, не мога да кажа колко хора ще дойдат, но мога да кажа, че молитвата ще бъде усърдна. Тази неделя ни дава смисъл, всеки да поеме своя кръст и отговорност спрямо другите. Призивът, който аз отправих, е да се прояви благоразумие. Трябва да спазваме всички предписания от Националния оперативен щаб и да бъдем отговорни. Ако стоим отдалечени един от друг, сърцата ни ще бъдат близки“, каза митрополит Киприан в ефира на NOVA.

Той обясни, че причастието ще бъде направено с една лъжица, защото така се прави.

Според него обаче е важно хората да не се струпват в чакане на самото причастие, а да запазят нужната дистанция един от друг. „Лъжицата ще бъде една, но тя ще се дезинфекцира“, добави духовникът в "Събуда се".

Литургиите от "Св. Александър Невски" ще се излъчват във Facebook на живо

Категоричен призив да се молим от домовете си и да не се струпваме в църквите отправи и католическият свещеник отец Паоло Кортези от Белене. За него извънредното положение е още по-тежко - самият той е родом от Бергамо, един от градовете, дали най-много жертви на коронавируса в Европа.

„Трябва да се молим много. Връзката с Бога не зависи от мястото и стените. Важно е да имаме връзка с него и да я наричаме молитва. Тя може да бъде отправена навсякъде“, казва отец Кортези.

„Ситуацията в Бергамо е много тежка, има много жертви. В този момент имаме нужда от молитви“, добави той.