/ БТА
Единодушно с 202 гласа "за" парламентът подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“, и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“.

Предвижда се тя да разгледа и анализира документите, свързани с установяването на съдържанието, страните и предмета на приетите и подписани документи от страна на  "Булгаргаз", БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет относно спирането на газовите доставки и избора на алтернативни доставчици.

Временната комисия се избира за срок от един месец и се състои от 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група.

Петков в САЩ: Договорени са доставки на втечнен газ на цени, по-ниски от текущите на „Газпром“

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС оглави временната комисия. За него гласуваха 166 депутати, двама бяха "против" и 11 се въздържаха. Другият кандидат - Ангел Георгиев от "Възраждане", получи 18 гласа подкрепа, 63-ма депутати бяха "против" и 60 се въздържаха. 

Преди това Делян Добрев, който беше първоначалният кандидат на ГЕРБ-СДС да оглави комисията, и Васил Стефанов, предложен от "Продължаваме Промяната", си направиха отвод. Добрев оттегли номинацията си, за да има, по думите му, мир и консенсус в залата и защото, според него, някои са се уплашили от кандидатурата му. След това отвод си направи и Васил Стефанов от ПП.  В резултат от ГЕРБ-СДС издигнаха Митов начело на анкетната комисия.

Така Делян Добрев остана член, а Теменужка Петкова, която първоначално беше предложена, отпадна от състава й.

В комисията влизат още Васил Стефанов и Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната", Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев и Владимир Маринов от "БСП за България", Иво Атанасов и Снежанка Траянска от "Има такъв народ", Владислав Панев и Ивайло Мирчев от "Демократична България",  и Цончо Ганев и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Със 68 гласа "за", 70 "против" и 56 "въздържал се" беше отхвърлено другото проекторешение - на "Възраждане", за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно действията и намеренията на Министерския съвет по отношение на доставките на природен газ за Република България.

Преди това Десислава Атанасова предложи обединение на двете проекторешения, но редакционните й поправки първо бяха приети, а след това отхвърлени при прегласуването.
БТА