/ Агенция "Митници"
Златни накити на стойност 31 146  лева задържаха при два случая митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево.
 
При първия случай контрабандните бижута са открити при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул - Букурещ. За превозното средство е подадено искане за щателна митническа проверка от служители на Гранична полиция, съобщава Агенция "Митници".
 
Митничари откриха контрабандно злато в бельото на българки

Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. При митническата проверка обаче е установено, че в личния багаж на пътуваща в автобуса румънска гражданка са укрити полиетиленови пликове с недекларирани накити от жълт метал. Открити са общо 160 обеци, синджири, пръстени и гривни, които според експертизата са от 14-каротово злато с общо тегло 394 грама, на стойност 23 640 лева.
 
При втория случай лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция е селектиран за щателна митническа проверка. При личен преглед на една от пътничките в автомобила са открити, укрити в сутиена и в дамската чанта, златни накити с общо тегло 125.1 грама на стойност 7506 лева.
 
Бижутата са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителките, румънска и българска гражданки, са съставени актове по Валутния закон.